İşyerinde Verimlilik Nasıl Artar?

İş dünyası
4.831

İşyerinde Verimlilik Nasıl Artar?

Türkler’e özgü bir hastalık var. Para biriktireyim, araba alayım, ev alayım, daha çok para biriktireyim, bir ev daha alayım, kiraya vereyim, parasıyla gül gibi geçineyim ya da inşaat işine gireyim… Verimlilik arttırma derdindeyiz ama kısa yoldan…

Kitap okumayın, spor yapmayın, sanatla uğraşmayın. Bu toplumu daha ileri götürecek her şeyden uzak durun. Başımıza icat çıkarmayın!

Bunlar karşılaştığımız vakalar, duyduğumuz sözler…

Sorsanız olur mu böyle şey? Kabul etmezler. Çünkü biz, çok kültürlü, çalışkan insanlarız.

Yayımlanan araştırma sonuçlarına göre imalat sanayi genelinde, çalışan kişi başına üretim endeksi, 2015 yılı III. döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre (2014 yılı III. dönemine göre) %0,48 artmıştır. Çalışan kişi başına üretim endeksi, bir önceki döneme göre ise (2015 yılı II. dönemine göre) ise %7,43 azalmıştır.

Bunun gibi bir sürü devlet araştırma raporları var. Hepsi resmi. Sonuç hüsran.

Dünya hızla ilerleyişine devam ederken bizler de hızla tüketmeye, keşfetmeye devam ediyor; sistemleri ve meslekleri sorguluyor, hangi işte mutlu olacağımızı düşünüyoruz. Günümüzde birçok şeyin hızlı tükettiğini kabul ediyoruz. Teknolojinin ışık hızıyla ilerlediğini de…

Fakat hızlı düşünmemiz ve harekete geçmemiz gerektiğinin yeterince farkında değiliz bana göre… İşleri zamana bırakma, oyalanma, verimsiz düşünme alışkanlıkları ile zamanımızı boşa harcıyor, sonra da “24 saat bana yetmiyor” diyebiliyoruz.

Çok çalışıyoruz, verimsiz çalışıyoruz. Uzun saatler çalışmak, çok çalışmanın değil, verimsiz çalışmanın göstergesi benim için.  Zaman hem kısıtlı hem de değerli. Piyasada rakipler var. Bir kısmı yola daha erken çıkmış ve yol almış, ayrıca onlar da değişime ayak uydurarak ilerliyorlar. Bu durumda durmak, oyalanmak olmaz. Aksi takdirde sabit olmayan ve sürekli değişen bu düzende iki basamak geriye düşmemek elde değil. (Önde olanlar için de diğerlerinin size yetişmesi ve zamanla geride kalmanız da öyle…)

Günümüz iş hayatında oyunun güncellenen kuralı bu. Oyun dışında kalmamanın yolu, merak, araştırma, keşfetme, hızlı düşünme, eyleme geçme ve zamanı etkin kullanmaktan geçiyor.

İş yerinde Verimlilik Nasıl Artar?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bu sihir işi değil, disiplin işidir.

Her sabah ofisinize girer girmez çalışanlarınız ile geçirdiğiniz ilk dakikalar kişilerin motivasyonu ve morali üzerinde önemli bir etki yaratır.

İşe doğru başlayın. Gülümseyin. Dik ve güvenli bir şekilde yürüyün. İş ortamınızı dolaşın ve insanları selamlayın. O günden beklentilerinizi ve o günkü hedeflerinizi onlarla paylaşın. Çalışanlarınıza o günün verimli, harika bir gün olacağı duygusunu verin.

Her şey sizinle yeniden başlar.

Koşullar, günün, işin veya projenin tam ortasında değişebilir. Ortaya çıkan yeni beklentiler yetersiz bir şekilde iletilirken, değişimin gerekçesi ve ortaya çıkan genel durum nadiren tartışılır. Buda çalışanların şirket başındaki kişilerin ne yaptıklarını düzeyi önemli ölçüde azalır. Bütün bunları engellemek için çalışanlarınızdan geribildirim alın, tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu anladıklarından emin olun.

Hedeflerinizi ve bir görevin veya projenin nedenlerini onlarla paylaşın. Örneğin bir üretim şirketinde, kaliteli bir ürünün kısa zamanda bitmesini istediğinizde sadece miktarı vurgulamayın. Bir görevin veya projenin tam ortasında bir değişiklik yapmak zorunda kaldığınızda, çalışanlarınıza bu değişikliğe neden ihtiyaç duyduğunuzu, hatta onlara bu konu ile ilgili bildiğiniz her şeyi anlatın. Bunu yaparak o iş gününü anlamlandırın.

Düzenli geri bildirim verin: Liderler kendilerine çalışanların motivasyon düzeyleri sorulduğunda, bu durumu onların işte neler yaptıklarını anlatarak tanımlamaya çalışırlar. İşte sizin çalışanlarınız da aynı bilgeye ihtiyaç duyarlar. Bir projede iyi çalıştıklarını veya ortaya çıkan sonuçtan sizin hayal kırıklığı yaşadığınızı bilmek isterler. Bu bilgi onlara ortaya çıkan durumun hemen arkasından verilmelidir. Eğer bir olumsuzluk yaşanmışsa, olumlu bir sonuca ulaşabileceklerinden emin olmak için sizinle tekrar çalışmaya ihtiyaç duyarlar. Günlük veya haftalık plan yapın ve içinde geri bildirimin yer aldığından emin olun. Uygulayacağınız bu yöntemin çalışanın motivasyonu ve morali üzerindeki olumlu etkisini, dolayısıyla iş verimliliğini görmek sizi şaşırtacaktır.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

2 Yorumlar
  1. cem yıldız diyor

    Yurt dışı imtihanı kazanıp Almanyada meslek geliştirme
    (kömürlü santralların işletilmesi konusunda) kursa katılmış
    mühendisim, çeşitli kitaplarım var. Verimlilik artışında yabancı
    dilin önemini sizler henüz kavamamışsınız üzüldüm.
    Daha fazla bilgi isterseniz buyrun.

    1. Aykut GÜNER diyor

      Cem Bey değerli yorumunuz için için teşekkür ederim. Bilgilerinizi paylaşmak isterseniz bu web sitesi size ve katkı sağlamak isteyen herkese açıktır. Yabancı dilin önemini başka bir yazımda İk’cı olacaklara tavsiyeler kısmında belirtmiştim. Dil bilmenin önemine dair katkı sağlamak isterseniz memnuniyet duyarım.
      Saygılarımla.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.