Dahi Bilim İnsanından Geleceği Tahmin

AI(Artificial Intelligence) concept.
3.038

Yaşayan önemli bilim insanları arasında gösterilen fizikçi Prof. Michael Kaku geçtimiz günlerde, gelecekle ilgili beklentilerini dile getirdi. Kendi ifadeleri ile devam edelim…

Tahminler yapılırken iki kritere sahibim: fizik yasalarına uyulmalı ve “ilkenin kanıtı” gösteren prototipler bulunmalıdır. Dünyanın en iyi bilim insanlarından 300’ü ile röportaj yaptım ve birçoğu benim laboratuvarlarda bulundu. Onların başarıları ve hayalleri ilham vermeli. Onlarla olan sohbetlerimden, önümüzdeki on yıllarda neler beklendiğine dair bir bakış:

  1. Bilgisayarlar Kaybolacak

Artık bildiğimiz bilgisayarlar kaybolacak; Her yerde olacaklar ve hiçbir yerde, elektrik ve akarsu gibi gizlenmeyecekler. Bulut bize sessizce ve kesintisiz olarak, dileklerimizi her zaman, her yerde yerine getirecek.

  1. Artırılmış Gerçeklik Gündelik Gerçek Olacak

Fiziksel günden güne gerçekliği bildirmek için sanal bilgilerin atıldığı “Matrix” filmini hatırlıyor musunuz? Böyle şeyler her zaman Hollywood’un bir parçası olmaz. İnternete kontakt lensler aracılığıyla erişilebiliyorsa, konuştuğumuz insanların yüzlerinin yanında biyografiler görünecek ve yabancı bir dil konuşuyorsa altyazıları göreceğiz. (Final sınavlarına katılan üniversite öğrencileri İnternet kontakt lenslerini ilk satın alanlardan biri olacaklar.) Bu objektifler, harita, senaryo, konuşma, çeviri, biyografiler ve grafikler sunarak aktörlerin, politikacıların, cerrahların, turistlerin, askerlerin ve astronotların hayatlarını değiştirecek. Göz açıp kapayıncaya kadar bir sürede…

  1. Beyin-Net İnterneti Artırır

Gelecek yıllarda bilgisayarları bir mouse değil aklımızla kontrol edeceğiz. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, bilimdeki bir sonraki büyük proje olan beynin sinirsel yollarını haritalamak için yüz milyonlarca dolar harcıyor. Bu, akıl hastalığından muzdarip olanların sefaletini hafifletebilir ve felç olmuş insanlara bilgisayarları, video oyunlarını, aletleri, tekerlekli sandalyeleri ve mekanik kolları, bacakları düşünerek kontrol edebilir.

Bilim kurguda olduğu gibi, internet üzerinden, telepati (akıl-zihin teması) ve telekinezi (akıl kontrol eden madde), anıları yüklemek, bir beyin ağı (internet üzerinden gönderilen anılar ve duygular) oluşturmak için yaşayabileceğiz. Düşünceleri ve hatta rüyaları kaydedeceğiz. Tüm bunlar için temel ilkeler kanıtlanmıştır.

Bunun muazzam bir sosyal etkisi olabilir. Anılar yüklenebiliyorsa, işsiz işçiler yeni beceriler öğrenmek için bir gün yeniden eğitilebilir. Öğrenciler uyurken üniversite dersleri alabilirler. Facebook’ta, duygu ve anılar dolu olacak. Filmler sadece görüntü ve ses değil, duygu ve anılar sunabilir.

  1. Kapitalizm Mükemmelleştirilecek

Arz ve talep yasaları kesinleştiğinde “mükemmel kapitalizm” e doğru yöneliyoruz, çünkü herkes ürün, hizmet veya müşteri hakkında her şeyi bilir. Tedarik eğrisinin talep eğrisini karşıladığında, pazarın çok daha verimli hale geleceğini kesin olarak bileceğiz.

Tek tek, milyonlarca dolarlık endüstri sayısallaştırılıyor. Birincisi, dijitalleşmenin maliyetlerini düşürdüğü, verimliliği ve rekabeti arttıran müzikti. Müzik endüstrisi bu talihsizliğe rağmen insanların eski moda bir şekilde müzik almaya devam edeceğini düşünüyordu. Sonuç olarak, Apple müzik endüstrisinin çoğunu kontrol ediyor. Ders, şirketler dijitalleşmeyi görmezden gelmekte serbesttir; Ayrıca iflas etmekte özgürler. Yükselen dijital gelgitlere uyum sağlayın ve sörf yapın ya da boğulun.

Şimdi medya dijitalleşiyor. Önümüzdeki on yılda, eğitim, ilaç ve ulaşım değişecektir.

  1. Robotlar Ortak Olacak

Yanlış başlangıçlardan sonra, yapay zeka yavaş yavaş her gün hayatına giriyor. “Robodoc” ve “robolawyer”, animasyonlu doktorlar veya avukatlar, kısa bir süre içinde her an basit dilde anında güvenilir tavsiyelerde bulunacaklar.

Ulaşım önümüzdeki on yılda dijitalleştikçe, GPS ve radar tarafından yönlendirilen sürücüsüz otomobiller karayollarımızı paylaşacak. “Trafik kazaları” ve “trafik sıkışıklıkları” arkaik terimler haline gelecek. Her yıl binlerce hayat kurtarılacak.

Robotik endüstrisi, bugünün otomotiv endüstrisinden daha çok büyüyebilir. Tüm robotların yüzde 30’unu oluşturan Japonya, yaşlanan bir nüfusa hazırlanmak için zaten robot hemşire yapıyor. Sadece hemşire değil, mekanik hizmetçiler, aşçılar, müzisyenler ve asistanlar da evimizin bir parçası olabilirler.

Ancak, düşünebilen insansı robotlar bir hayal kırıklığı olmuştur. Bugün robotlar ve yakın gelecek için yaratıcılık, hayal gücü, deneyim, analiz, yetenek, sağduyu veya liderlik kullanmazlar. Bu özellikler muhtemelen gelecek yıllarda on yıllar boyunca insan alanında kalacaktır.

  1. Yaşlı Vücut Parçaları Değiştirilecek

Hastalıklı ve eski vücut parçaları değiştirilecek. Zaten kendi hücrelerinizden bilim adamları deriyi, kıkırdakları, burunları, kan damarlarını, mesaneleri ve nefes borusunu uzatabilirler. Gelecekte, bilim adamları karaciğerler ve böbrekler gibi daha karmaşık organlar büyütecek. “Organ yetmezliği” ifadesi ortadan kalkacaktır.

  1. Ebeveynler Onların Yavrularını Tasarlayacak

Birkaç on yıl içinde, ebeveynler çocuklarının birçok genetik özelliğini seçebilir. Genlerimiz 100 dolardan daha az bir maliyetle sıralanacak ve kaydedilecektir. Genomumuzdaki birçok hasarlı ve işlevsiz gen, muhtemelen genetik geliştirmeye yol açan gen terapisi kullanılarak iyileştirilebilir. Zaten, “akıllı fare” ve “güçlü fare” genleri, üstün bellek ve güç ile fareler yaratabilen izole edilmiş ve bu genlerin insan muadilleri vardır.

Bu, insan ırkının genetik mirasını incelemek anlamına geliyor, bu yüzden bu teknolojiyi ne kadar ileriye taşıyacağına dair güçlü bir etik tartışma olmalı.

  1. Sibermedicine Hayatları Uzatacak

Yaşlanma süreci yavaşlatılabilir. Şimdi kabaca, yaşlanmanın ne olduğunu biliyoruz: hataların, genetik ve hücresel düzeyde birikmesi. Hücrelerde doğal olarak bulunan hata düzeltme mekanizmalarını tamir edebilirsek, yaşam süremiz uzayabilir. Bir avuç gen arasında yaşamın genişlemesini arttıranlar vardır. Bu “yaş genleri” yakında göreceğiz.

Bu arada, tuvalet ve banyo aynalarımıza yerleştirilen DNA çipleri, bir tümör oluşmadan yıllar önce kanser proteinleri ve bireysel kanser kolonilerinin izlerini tespit edebilir. Bu minik sensörler, vücut sıvılarımızı sürekli ve sessiz bir şekilde analiz ederek, “tümör” kavramını kelime dağarcığımızdan çıkarılabilir.

Nanoteknolojiyle, bilim adamları bireysel kanser hücrelerini hedef alabilir ve onları bir gün teker teker öldürerek kemoterapiyi eski haline getirebilir. (Çünkü yüzlerce farklı kanser türü vardır, ancak, tüm kanserler için tam bir tedaviye sahip olamayabiliriz. Kanser, soğuk algınlığı, tamamen iyileştirilebilir, fakat tolere edilemez gibi görülebilir.)

Bir zamanlar odayı dolduran MRI makineleri, evrak çantasının büyüklüğüne küçültülmüştür. Sonunda, bir vücut üzerinde basit bir dalga ile hastalıkları analiz etme yeteneğine sahip “Star Trek” deki “tarayıcılar” a benzeyen, cep telefonlarının boyutu olacaklar.

  1. Diktatörler Büyük Kaybedenler Olacak

Dijital devrim haklarından mahrum bırakılmış, özellikle de diktatörlük altında yaşayan insanlar güçlenecek. İnternet, insanları köle gibi yaşamak zorunda olmadıklarını fark etmekten kurtarır. İnternetten ve kendi halkından korkan diktatörler büyük kaybedenler olacaklar.

Demokrasiler genellikle diğer demokrasilerle savaşa girmezler. İlkokulda ezberlediğimiz savaşları düşünün – hepsi krallar, kraliçeler, diktatörlükler arasındaydı, ama asla iki büyük demokrasinin arasında değildi. Demokrasiler, savaşa gitmek için öfke ve tereddütsüzdür: Seçmenler çocuklarını bencil bir kralın yüceliği için feda etmek istemezler. Hala savaşlarımız olacak, ancak gelecekte  daha az savaş olacak.

  1. Entelektüel Kapitalizm, Emtia Kapitalizmini Değiştirecek

Malların öncelikli olarak değiştirildiği meta kapitalizminden, bilgi temelli entelektüel kapitalizme doğru tarihi bir değişim devam ediyor. Örneğin, gelire oranla gıda maliyeti, 150 yıl boyunca düzenli bir şekilde düştü. Yüzyıllar önce, İngiltere Kralı muhtemelen dün gece yediğiniz akşam yemeğini karşılayamadı. Sadece tarıma yatırım yapan ülkeler büyük olasılıkla ekonomilerini daraltıyor.

Emtia kapitalizmini, meta / entelektüel kapitalizme dayanan bir karma ekonomiye adım attıran milletler büyük olasılıkla zenginleşeceklerdir.

Geleceğe Doğru

Böyle bir geleceğe nasıl ulaşacağız? Anahtar; bilim, fen ve yönetim eğitiminin önemini kavramaktır.

Bilim, refahın motorudur.

Çin ve Hindistan’daki liderler, bilim ve teknolojinin başarıya ve zenginliğe yol açtığının farkındadır. Ancak Batı’daki birçok ülke, 1950 yılında yaşamak için gerekli olan becerileri öğreterek, işsizler hattına öğrencileri (transfer) mezun ediyor.

Yıllar önce, uzmanlar “dijital uçurum” konusunda endişeleniyordu. Hiç olmadı, çünkü bilgisayarlara erişim daha ucuzdu. Winston Churchill’in bir zamanlar dediği gibi, “geleceğin imparatorlukları aklın imparatorluklarıdır”…

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.