Blockchain: İK’nın Geleceğini Nasıl Etkileyecek?

blockchain
2.880

Bu blockchain teknolojisi, işimizi yapma şeklinizi değiştirecek. Panik yapmayın, hazırlanmak için hala birkaç yılımız var…

Blockchain, banka veya başka bir aracı olmadan finansal işlemleri güvenli hale getiren bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin arkasındaki altyapı olarak biliniyor. Ancak teknoloji, insan kaynakları liderlerinin tüm hassas verileri ele alma biçimini çok yakında değiştirebilir.

Blockchain’in, İK için büyük etkileri var. Etkili olmasının nedeni, blockchain’in kişisel verilerin kuruluştan ziyade kişiye ait olma potansiyelini yaratması olarak görüyorum.

Bu, her çalışanın, okula gittikleri, notları ve dereceleri, iş geçmişi ve eğitimi de dahil olmak üzere, tüm akademik ve iş kimlikleri üzerinde kontrolü potansiyel olarak tutulabileceği anlamına geliyor. Kurum içinde sıkışmak yerine bireyle birlikte hareket etmek daha güvenli ve daha taşınabilir olacaktır.

Blockchain Nedir?

Kısaca, blockchain, veri blokları ve dijital geçmişi şifreleyen ve depolayan ve ağdaki herkes tarafından görülebilen ve doğrulanan bir ağ yöneticileri ağıdır. Her yeni veri eklendiğinde, defterin bloklarını genişletir.  Bloğu zincirlemenin genel yapısı teknolojiyi benzersiz kılan şeydir.

Bir bloğa veri eklediğinizde ağ tarafından onaylanır. Örneğin, bir üniversite bir derecenin tamamlandığını doğrulayabilir veya bir işveren iş tarihlerini teyit edebilir. Veri bir deftere eklendiğinde, ağ üzerinden güncellenir. Ancak değiştirilmeden bilgi güvende ve tavizsiz kalmasını sağlamak için bir kişi bir defter değiştirmeye çalışırsa, ağdaki herkes görebiliyor.  Bu durum verilerin onaylandığını ve manipüle edilemeyeceğini garanti ediyor.

İki tarafın, banka veya başka aracı olmaksızın, bordro ve sözleşme ödemeleri de dahil olmak üzere, işlemleri güvenli bir şekilde tamamlaması için bir yol sağlar. Güvenlik sadece finansal işlemler için yararlı değil, aynı zamanda doğrulanması, taşınması veya paylaşılması gereken hassas verilerin olduğu her zaman, engelleme için bir seçenek var…

Sağlık hizmetleri mükemmel bir örnek. İşverenleri aracılığıyla sağlık yardımı alan birçok çalışan, sağlık geçmişini şirketleriyle paylaşmak istiyor. Ancak sağlayıcıları ve güvenli hizmetleri seçmek için işverenler bu verileri paylaşmaya aracılık ediyor.

Çalışanın bu veriyi blockchain yoluyla elde etmesi durumunda, üçüncü bir tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Bir veri parçasına başka bir insan tarafından dokunulduğunda, verilerin kaybolması veya uygunsuz bir şekilde kullanılması riskini yaratıyor. Blockchain bu riski azaltıyor.

İK için ideal kullanım vakası

Blockchain ayrıca çalışanların veri doğrulamasıyla ilgili çok sayıda çalışması yapma potansiyeline de sahip. Bir adayın eğitimi, sertifikaları ve çalışma geçmişinin tümü tek bir defterde saklandıysa, bu verilerin doğrulanması günler yerine dakikalar alır. Eğitim kontrolleri, arka plan kontrol sürecindeki en sorunlu nokta.

Nereden Başlamalı?

Tüm söylenenler, tüm iş tarihini anında doğrulayan veya sağlık yararlarını blok zinciriyle düzene sokan günlere az kaldı.

Bu, İK için hala yeni bir alan.  Ancak, blok zincirinin devreye girmesiyle sonuçlanan risk sermayesi akışının endüstrinin hızla evrim geçirebileceğini öne sürebiliriz.

Bitwage gibi erken uygulayıcılar zaten denizaşırı ücretleri düzene koymak ve sözleşme ödemelerini güvenli hale getirmek için blockchain kullanıyorlar ve Xref gibi şirketler arka plan kontrollerinde blockchain kullanımını araştırıyorlar. Ancak bu uygulamaların hiçbiri henüz çekicilik kazanmadı.

İnternet veya elektronik sağlık bakım kayıtlarının kullanıma sunulması gibi, İK için blok zinciri sadece ölçek sağladığında fayda sağlayacaktır. Örneğin, her adayın derecesini doğrulayan bir blok zinciri varsa, bu durum eğitim geçmişini kontrol etme sürecini önemli ölçüde hızlandıracaktır. Ancak, eğer üniversite verileri blockchain’de sağlanması çok fazla değer katmıyorsa fayda sağlamaktan uzak.

İK’da blok zincirlemenin anlamlı bir uygulamasını görmenin  iki ile beş yıl sonra olacağını tahmin ediyorum.

Bu, İK liderlerinin blockchain’i tamamen göz ardı edebileceği anlamına gelmiyor.

İK liderlerini;  teknolojiye aşina olmaları ve BT liderleri ile nasıl çalıştığını ve gelecekte İK’ya nasıl uyguladıklarını, blockchain’in nasıl etkileyebileceğini konuşmaları için teşvik etmeliyiz.

Artık kayıtları doğrulamak ve işlemleri kaydetmek için kaynakları izlememiz gerekmiyorsa, işte ne gibi sonuçlar doğuracak?  İK liderlerinin bugün sorması gereken sorular, geleceğe hazır olmalarını sağlayacak. Sonuç olarak hayatınızı önümüzdeki altı ay içinde değiştirmeyecek ama değiştirecek…

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.