Homo Economicus Değil, Şimdi Devir Homo Technologicus

homo technicus
2.272

Değişimin içindeyiz ama farkında değiliz. İnsan değişti, iş yapış biçimleri değişti. Buna da teknoloji zaten sürekli değişerek katkı veriyor.

Yıllar önce homo economicus vardı, şimdi homo technologicus var. Bu yeni bir kavram değil. 20. Yüzyılın son yılarında ortaya atılmış bir kavram. 20 yılı aşkın süredir bunu yaşıyoruz. Dijitalleşme ve dönüşüm denen herşey aslında bir anlamda kendimizle ilgili.

Bizler değişirken, işletmeler değişiyor mu? Elbette bilişim sistemlerinin bir takım gereksinimleri var. Ülkenin verimliliği açısından, %99,8’i KOBİ’lerden oluşan üretim unsurları içinde yaşıyoruz. Gerçekte KOBİ dediğimiz işletmenin bir tanımı var: “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme”. Diğer yandan denebilir ki, “Kalıcı Olamayan Batan İşletme” ya da “Kendimin Oğlumun Babamın İşletmesi”, “Kendin Ol Başkasına İmrenme”, “Kızımın Oğlumun Benim İşletmem”, gibi farklı herkes kendine uygun bir tanım seçebilir. Bu bakımdan bu işletmelerin gelecek için bir takım yatırımlar yapmasını örneğin Endüstri 4.0 konusu ve ötesini değerlendirmesini beklemesini bekleyemeyiz.

Bunları anlatmanın farklı yolları var. Örneğin Avrupa Bilgisayar Okuryazarlığı Sertifikası (ECDL).

Geçtiğimiz yıl yapılan bir toplantıda öğrendik ki bilgisayar okuryazarlığı iş yerlerinde verimliliği yüksek oranda artıyor. O nedenle eğitim şart. İşletmelerimiz ulusal servet. KOBİ’lerin ayakta kalması çok önemli. Sonuçta insanların refah içinde yaşamaları amacımız.

Dünyanın en eski şirketi, hala ayakta duruyor. İkinci, üçüncü ve dördüncü sırada da yine Japon şirketleri geliyor. Ülkemizin en eski işletmesi ise Çemberlitaş Hamamı’dır. Peki niye ayakta duramıyorlar?

Üretim maliyetlerine bakmak lazım. Bu maliyetler Amerika, Avrupa ve Kanada ülkelerinde yüksek iken, bizde nispeten daha düşük. Yeni sanayi devrimiyle firmaların sağlayacağı kazanımlar, getiriler var. Bunlar değişik parametlere göre değerlendirilebilir. Bunların farkında olan firma sayısı ise çok az. Elektronik ve yazılım alanındaki firmalar ise farkındalığı yüksek olan firmalar olarak sıralanıyor.

Bir kere daha belirteyim. Bu treni kaçırırsak yakalayamayız. Tren kalktı yetişmeye bakmamız gerekiyor…

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.