İnsan Kaynaklarının Geleceği

endüstri 4.0
5.052

Hangi teknolojik ve sosyal güçler İK geleceğini etkileyen en önemli unsurlardan biri olacak?

Eylül 2015’te 30’dan fazla üst düzey insan kaynakları yönetici ve liderleri, geleceğin potansiyelini nasıl karşılayacakları sorusunu cevaplamak ve mesleğin geleceğini haritalamak için gönüllü oldu.

Gönüllü liderler, potansiyeli yakalamak ve organizasyonel talepleri karşılamak için İK’nın evriminde bir adım atılması gerektiğine ikna oldu. Bunun için; İK, İstihdam Alternatifleri, Yetenek ve İşletmeyi Yeniden Düşünmek gibi konular için global bir konsorsiyum oluşturuldu.

Liderler, 10 yıllık bir ufuk olan 2025 yılına kadar geleneklerin ataletinden kurtulmak için uzun bir süreye ihtiyaç olduğuna inansalar da, liderlerin bu durumun gerçekleşmesine tahmin edilemeyecek kadar yakın olduklarını düşünmeleri gerekiyor.

Bu liderler gelecekteki bir vizyonun zorlukları tam olarak tarif edemeyeceğini biliyorlardı. Bu yüzden İK liderlerinin bu trendler ve etkilerin, organizasyonlarını nasıl şekillendirebileceğini belirlemek için kullanabilecekleri bir taslak oluşturdular.

Yüksek Teknolojik Dönüşüm

Teknolojik atılımlar, piyasalarda ve iş dünyasında ciddi bozulmalara yol açıyor. İşlerin ve global ticaretin yeniden düşünülmesini yenileyen robotlar, özerk araçlar, akıllı sensörler ve yapay zeka küresel işbirliğinin hızlı bir şekilde değişmesine ve 2025’te teknolojinin tüm boyutlarıyla İK’da kullanılmasına neden olacak.

Organizasyonlar ve İK liderleri, işlerin yeniden doğuşunun hızlı döngülerine uyum sağlayan esnek ve geçici iş gücünden yararlanmayı istiyorlarken, uzun vadeli seçeneklerin belirsiz olduğu durumlarda daha doğru düşünce üretmek ve daha esnek çalışma şartlarının sağlanması için aynı görüşü paylaştı. Kısaca, çalışanlar otomasyon ile başarılı bir şekilde ilgilenmeli ve daha sık iş kaybı ve hızlı beceriler ile hızlı geçişlere adapte olmalıdır.

Örgütsel Yeniden Yapılandırma

İşlerin demokratikleşmesinin artması, örgütsel biçimleri, daha güçlü organizasyonlara ve daha fazla proje tabanlı ilişkiye yönlendirecektir. Böyle bir değişim çağında yetenekli çalışanlar, yapılandırılmış net bir amaca dayalı olarak giderek daha fazla sorumluluk alabilirler. Kuruluşlar ve İK liderleri, ürün ve hizmet geliştirme için hayati unsurlar olan hiyerarşileri değiştiren sosyal ağları ve işbirliklerini değerlendirerek daha doğru bir yapılanma tercih etmeleri gerekebilir. Böyle bir durumda liderlik organizasyonlarda ortak ve kollektif hale gelir. İnsan kaynağı ve etkileşimi,  çeşitli iş modelleri vasıtasıyla daha etkin değerlendirilir…

Gerçek Bağlı Bir Dünya

İnsan bağlantıları, ucuz mobil cihazlar, giyilebilir cihazlar ve diğer kişisel arayüzlerle artırılmaya hazırlanıyor. Yeni medya, küresel ve gerçek zamanlı iletişimi, fikir, ürün geliştirme ve pazara giriş stratejilerini hızlandırmaya olanak tanıyor. Kuruluşların faaliyetleri, çeşitli paydaş topluluklar için genel olarak şeffaf olacak gibi görünüyor. İş, istediği zaman, herhangi bir yerde olabilir ve organizasyonlar ve İK liderleri, kısa sürede geri bildirim anında yanıt verebilirler…

Küresel Yetenek Piyasası

2025’te yapılacak olan işler, 7/24 operasyon ile sorunsuz bir şekilde dünyanın dört bir yanına dağıtılacaktır. Yaşam sürelerinde artışlar düşünüldüğünde yetişkin tecrübeli yeteneklerin daha uzun süre çalışması söz konusu olacaktır. Sosyal politikalar, sınırsız çalışma ilişkilerini desteklemek için gelişiyor. Kuruluşlar ve İK liderleri, giderek segment çalışıyor ve bunu sanal işbirliği aracılığıyla yönlendiriyor…

Liderler, politikalar, uygulamalar, iş tasarımları, ücret ve menfaatlerde çok çeşitli ve farklılaşmış kültürel tercihlere odaklanıyor ve tam zamanlı çalışanların ötesine geçen bir işgücünü yönetiyor.  İşçilerin ise 2025’te sosyal etkiler, amaçlar ve toplumsal olarak birbirine bağlı iş gruplarını göz önünde bulunduran organizasyonları seçeceği gerçeklik halini alacak.

İnsan-Makine İşbirliği

Analitikler, algoritmalar, büyük veri ve otomasyon, üretkenliği ve karar vermeyi artırma ihtimalinin yüksek olmasına karşın, akıllı bilgi işleme, daha önce insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri otomatikleştirmekte ve sonlandırmaktadır.  Kuruluşlar ve İK liderleri, görevleri makinelere veya robotlara devredip, büyük verilere hakim olmak yoluyla yanıt verdi.

Normal çalışanlarının ötesinde yetenekleri artırmak ve itibarlarını çalışmak için adil ve çekici bir yer olarak devam ettiren işgücü geçişleri yaratmak için harici ortaklıklar sürdürürler. İK Liderleri, normal çalışanların ötesinde yeteneklerini artırmak  ve çalışmak yoluyla adil ve çekici bir yer olarak itibarını korumak için işgücü geçişler oluşturma isteklerini belirtti.

Sonuç olarak, İK liderleri güçlü sosyal ve toplumsal ilişkiler kurmalı ve çok daha çeşitli unsurlarla işbirliğinin etiğine egemen olmalıdır.

Bu eğilimler sizi ve kuruluşunuzu nasıl etkileyecek? Şimdilik bu konulara ölü taklidi yapa duralım, erteleyemediğimiz gelişmeler iş dünyasını dönüştürdüğünde umarım geç kalmış olmayız…

Kaynak:John Buadreu, Future of Hr adlı makaleden alıntı yapılarak Türkçeleştirilmiş ve literatüre kazandırılmıştır.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.