İnsanların Güçlenmesi için Makinelerin Yükselişi Gerekiyor

insan makine işbirliği
1.314

Dünya değişiyor. Bu gerçek hiçbir zaman bitmeyecek bir değişimi çağrıştırıyor.

Dördüncü Sanayi Devrimi şimdi ,şu an. İstisnanız hepimizi etkiliyor. Milyarlarca insan ve sayısız makine birbirine bağlı. Çığır açan teknoloji, benzeri görülmemiş işlem gücü, hızı ve devasa depolama kapasitesi sayesinde, daha önce hiç olmadığı kadar veri toplanıyor ve kullanılıyor. Otomasyon, makine öğrenimi, mobil bilgi işlem ve yapay zeka – bunlar artık fütüristik kavramlar değil, bizim gerçekliğimiz.

Birçok insan için bu değişiklikler korkutucu.

Önceki sanayi devrimleri, şirketlerin ve endüstrilerin yeni teknolojiye uyum sağlaması durumunda,  daha fazla mücadele ettiklerini gösteriyor. Daha kötüsü, başarısız olup, iflaslar kaçınılmaz oluyordu.

Bu inovasyonların endüstriyi ve dünyayı daha güçlü ve daha iyi hale getireceğine inanıyorum.

Dördüncü Sanayi Devrimi’nin getirdiği değişim, isteğe bağlı değil, kaçınılmazdır.

Endüstri 4.0’ın olası ödülleri şaşırtıcıdır: yaşam standartlarını yükseltmek; geliştirilmiş güvenlik ve büyük ölçüde artan insan kapasitesi.

Bunlar için elbette zihniyette bir değişim olmalı. İşin geleceği geçmişten çok farklı görünüyor. Yaratıcılık ve girişimci ruha sahip insanların statükoya sıkı sıkı sarılmak yerine bu geleceği kucaklaması gerekliliğine inanıyorum. İnsanlar, teknolojiler nedeniyle değersizleşeceğinden korkmak yerine, bugünün teknolojisi ve henüz gelmeyen teknoloji ile işlerinde daha iyi olabilirler.

Hepimiz bilgisayarların en büyük büyük ustaları bile yendiğini duyduk.

Ama hikaye daha nüanslı; İnsanlar ve bilgisayarlar farklı çalışıyor ve her birinin güçlü ve zayıf yönleri var. Bilgisayarlar geri çekilmeyi tercih ediyorlar, ancak büyük miktarlarda veri saklayabilir ve karar alma süreçlerinde tarafsız davranıyorlar. İnsanlar daha inatçı olabilirler, ama aynı zamanda rakiplerinin zayıflıklarını okuyabilir, karmaşık kalıpları değerlendirebilir ve kazanmak için yaratıcı ve stratejik kararlar verebilirler.

Yapay satranç oynayan makinelerin yaratıcıları bile, en iyi satranç oyuncunun aslında hem insan hem de makinenin bir takımı olduğunu kabul ediyor.

Dünya her zaman insan zekasına ve insan becerilerine ihtiyaç duyacaktır.

Yazılım ve teknoloji, insanları geçmişten çok daha fazla bir güce sahip olma potansiyeline sahiptir. Her kurumun her seviyesinde insanın gizli yaratıcılığını, algısını ve hayal gücünü açığa çıkarır.

Bu dönüşüm, işçilerin ön cephede, yolda ve sahada daha akıllı kararlar vermelerini, daha zorlu sorunları çözmelerini ve işlerini daha iyi yapmalarını sağlayacaktır.

Görevimiz; verilerin gücünü ve insanların gücünü küresel endüstriler arasında birleştirmek.

Mekanik kararlar ve eylemler, yazılımla geri beslenen, bir sonraki problem için analitik ve tahminleri geliştiren veri haline geldi. Yani, teknoloji mekaniği değiştirmedi, onları işlerini yapmaları için yetkilendirdi.

Mekanik ve teknoloji birlikte çalışırken, iş daha az hatayla ve daha iyi sonuçlarla daha hızlı yapılır. Bunu tüm sektörlerde çarpın: havacılık, enerji, ulaşım, akıllı şehirler, üretim, doğal kaynaklar ve inşaat vb…

Başaracağımız verimlilik, dünyanın ilk sanayi devriminin gelişinde gördüklerini anımsatıyor olabilir. Fakat Dördüncü Sanayi Devrimi’nin etkisi, ilkinden çok daha geniş ve daha derin bir biçimde çalışacaktır. Açlık, iklim değişikliği, hastalık: Dünyanın en büyük sorunlarından bazılarını çözecek bilgi, yetenek ve araçlara sahip olacağız.

Makineler bize, bu çözümlere ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz bakış açısını sağlayacak. Ama yargıyı veya ustalığı sağlamayacak. Geri kalanı halletmek bizim sorumluluğumuzda…

*Bay Keywell’in konuşmasından kısmi alıntılar yapılarak Türkçeleştirilmiştir.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.