2018 Nobel Ekonomi Ödülüne Kısa Bir Bakış- Ufuk Turu

Nobel 2018 Ekonomi Ödülü
1.345

Alfred Nobel’in Anısına Ekonomi dalında Sveriges Riksbank Ödülü 2018, iklim değişikliğini uzun vadeli makroekonomik analizlere dahil etmek için “William D. Nordhaus” ve teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analizlere entegre etmek için “Paul M. Romer” arasında eşit olarak paylaştı.

William D. Nordhaus
Yale Üniversitesi, New Haven, ABD

“İklim değişikliğini uzun vadeli makroekonomik analizlere entegre etmek ”

ve

Paul M. Romer
NYU Stern İşletme Okulu, New York, ABD

“Teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analizlere entegre etmek”

Ödüle Uzanan Sürece Kısa Bir Bakış

William D. Nordhaus ve Paul M. Romer, uzun vadeli sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme yaratma konusundaki zamanımızın en temel ve acil olan sorularından bazılarını ele almak için yöntemler tasarladı.

Esasen, ekonomi kıt kaynakların yönetimi ile ilgilenir. Doğa, ekonomik büyümedeki temel kısıtlamaları belirler ve bilgimiz bu kısıtlamalarla ne kadar iyi başa çıkacağımızı belirler. Bu yılki Ödül Kazananlar William Nordhaus ve Paul Romer, piyasa ekonomisinin doğa ve bilgi ile nasıl etkileşime girdiğini açıklayan modeller inşa ederek ekonomik analizin kapsamını önemli ölçüde genişletti.

Teknolojik değişim – Romer, bilginin uzun vadeli ekonomik büyümenin itici gücü olarak nasıl işleyebileceğini göstedi. Yıllık yüzde birkaçının ekonomik büyümesi on yıllar boyunca biriktiğinde, insanların yaşamlarını değiştiriyor. Daha önceki makroekonomik araştırmalar, ekonomik büyümenin temel itici gücü olarak teknolojik yeniliği vurgulamıştı, ancak ekonomik kararların ve piyasa koşullarının yeni teknolojilerin oluşumunu nasıl belirleyeceğini modellemedi. Paul Romer, ekonomik güçlerin firmaların yeni fikirler ve yenilikler üretme konusundaki istekliliğini nasıl yönettiğini göstererek bu sorunu çözdü.

1990’da yayınlanan Romer’in çözümü, şu anda endojen büyüme teorisi olarak adlandırılan şeyin temelini attı . Teori hem fikirsel hem de pratiktir, çünkü fikirlerin diğer ürünlerden ne kadar farklı olduğunu ve bir pazarda gelişmek için özel koşullar gerektirdiğini açıklar. Romer’in teorisi, yeni fikirleri ve uzun vadeli refahı teşvik eden düzenlemeler ve politikalar hakkında çok sayıda yeni araştırma üretti.

İklim değişikliği – Nordhaus’un bulguları toplum ve doğa arasındaki etkileşimle ilgili. Nordhaus 1970’lerde bu konuda çalışmaya karar verdi, çünkü bilim adamları daha sıcak bir iklimle sonuçlanan fosil yakıtların yanması konusunda giderek daha fazla endişelenmeye başladı. 1990’ların ortasında, entegre bir değerlendirme modeli , yani ekonomi ve iklim arasındaki küresel etkileşimi tanımlayan nicel bir model oluşturan ilk kişi oldu . Onun modeli fizik, kimya ve ekonomiden teorileri ve ampirik sonuçları birleştiriyor. Nordhaus’un modeli şimdi yaygın bir şekilde yayılmıştır ve ekonominin ve iklimin nasıl bir arada geliştiğini simüle etmek için kullanılır. İklim politikası müdahalelerinin sonuçlarını, örneğin karbon vergilerini incelemek için kullanılır.

Paul Romer ve William Nordhaus’un katkıları bize teknolojik yenilikler ve iklim değişikliğinin sebepleri ve sonuçları hakkında temel bilgiler veren metodolojiktir. Bu yılki Ödül Kazananlar kesin cevaplar sunmuyor, ancak bulguları sürdürülebilir ve sürdürülebilir bir küresel ekonomik büyümeyi nasıl başarabileceğimize dair soruyu cevaplamamızı oldukça daha da yakınlaştırdı.

Çizimleri

Resimler ticari olmayan amaçlarla ücretsizdir. Özelliği ”© Johan Jarnestad / İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi”

Örnek: 1960–85’teki gelirdeki ortalama yıllık büyüme (pdf)

Örnek: Rakip ve rakip olmayan ürünler (pdf)

Örnek: CO 2 – zaman içindeki emisyonlar (pdf)

Yöntem ve  Model hakkında ayrıntılı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.