OECD Yapay Zeka İlkeleri, yenilikçi, güvenilir, insan haklarına ve demokratik değerlere saygı duyan yapay zekayı (AI) destekliyor. 22 Mayıs 2019’da OECD üyesi ülkeler tarafından OECD Yapay Zeka Konseyi Tavsiyesini onaylandı. OECD yapay zeka ilkeleri, hükümetler tarafından yapay zeka üzerine imzalanan ilk ilkelerdir. OECD üyelerinin ötesinde, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Peru ve Romanya da dahil olmak üzere diğer ülkeler yapay zeka gelişimini benimsedi.
9 Haziran 2019’da G20 , OECD AI İlkelerinden faydalanan insan merkezli yapay zeka ilkelerini benimsemiştir .
OECD Yapay Zeka İlkeleri
Bu ilkeler, güvenilir yapay zekanın sorumluluğu için tavsiye hükmünde beş tamamlayıcı değere dayalı ilkeyi tanımlar:
1- Yapay Zeka, kapsayıcı büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve refahı teşvik ederek insanlara ve gezegene fayda sağlamalıdır.
2- Yapay Zeka sistemleri, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, demokratik değerlere ve çeşitliliğe saygı gösterecek şekilde tasarlanmalı ve – adil bir toplum sağlamak için uygun durumlarda- gerektiğinde insan müdahalesini mümkün kılmayı içermelidir.
3- İnsanların yapay zeka bazlı sonuçları anlamalarını ve bunlara meydan okumalarını sağlamak için yapay zeka sistemleri etrafında şeffaflık ve sorumlu açıklama yapılmalıdır.
4- Yapay Zeka sistemleri yaşam döngüleri boyunca sağlam, güvenli bir şekilde çalışmalı, potansiyel riskler sürekli olarak değerlendirilmeli ve yönetilmelidir.
5-Yapay Zeka sistemlerini geliştiren, dağıtan veya işleten kuruluşlar ve bireyler, yukarıdaki ilkelere uygun olarak düzgün şekilde çalıştıklarından sorumlu tutulmalıdır.
OECD Tavsiyeleri yasal olarak bağlayıcı değildir, ancak çok etkilidir ve birçok kez uluslararası standartların temelini oluşturmuş ve hükümetlerin ulusal mevzuat tasarlamalarına yardımcı olmuştur.