Kripto paraların geleceğine Dair 2 Uzman Görüşü

kripto para
1.320

Dolar’ın fiyatının artmasıyla Bitcoin ve diğer “kripto paralar” son zamanlarda konuşulmuyor olsa da yakın bir zamanda çokça söz edilecek. New York Fed’in Para ve Ödeme Çalışmaları işlevindeki ekonomistler Michael Lee ve Antoine Martin, kripto paraları takip ediyor ve dijital para ile ilgili bazı soruları içtenlikle yanıtladılar.

Basitçe başlayalım. Kripto para ne?

Kripto para birimleri dijital veya sanal paradır. 2009 yılında yaratılan Bitcoin, ilk ve muhtemelen en iyi bilinen kripto para birimi. Diğerleri Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin vb. Gibi sanal paralar. Bitcoin dışındaki paralara altcoin deniliyor.

Bu para biçimlerinin faydası var mı?

İşleyen herhangi bir para birimi gibi, kripto para birimleri de taraflar arasındaki ödemeleri kolaylaştırıyor ve bir değer deposu sağlıyor. Bu konuda özel olan şey, güvenin ya da güven eksikliğinin bir sorun olduğu ortamlarda bile bu rollere hizmet edebilmeleridir.

Güven neredeyse her türlü ödeme için örtülüdür. Kişisel çekle ödeme yaparsak, bakkal, çekin “sıcak” olmadığına (hesabın sahibi olduğuma ve yeterli paraya sahip olduğuma) güvenmek zorundadır. Banka veya kredi kartı gibi yaygın ödeme yöntemleri de şaşırtıcı bir güven derecesi gerektirir. Ödeme sistemine ya da “sıhhi tesisat” a güvenmek için bize bağlanan bankalara güvenmeliyiz ki, bu sayede fonlar hesabımızdan marketlere aktarılıyor.

Şöyle düşünelim bakkala nakit verdiğimizde, güvenilir aracılara gerek yok. Ama bunun hakkında düşünürsek, nakit bile bir miktar güven gerektirir. Bakkal, ödediğim paranın değerini koruyacağına ve enflasyon veya müsadere edici parasal reformlarla aşınmayacağına inanmak zorundadır. Bu yüzden merkez bankasına güvenmesi gerekiyor.

Kripto para birimleri, güvensizlik sorununu çözmeye yönelik ilerleme kaydetti mi?

Herhangi bir ödeme sisteminde önemli bir unsur, sistem üzerinden hangi işlemlerin yapılabileceğini belirleyen ve geçersiz olarak reddedilmesi gereken “doğrulama” dır. Örneğin, bir doğrulayıcı, ödeme yapmak isteyen kişinin hesabında yeterli para olup olmadığını kontrol edebilir. Varsa ödeme yapılacaktır. Ancak yoksa ödeme reddedilir. Kredi veya banka kartınızdan en son ne zaman çektiğinizi hatırlarsanız, beklemeniz gereken birkaç saniye bu doğrulamadır. Ancak tüccar doğrulayıcıya güvenmiyorsa ve eninde sonunda ödeme yapılacağından kuşku duyuyorsa, kartınızı kabul etmesi olası değildir.

Bitcoinde belirlenmiş bir doğrulayıcı yoktur. Bunun yerine, son işlemleri gerçekleştirmek için bitcoin ağındaki herkes rasgele seçilmiştir. Detaylar biraz teknik ve kripto paralarla ilgili daha fazla ayrıntı bulunabilir .

Kimi zaman yasadışı faaliyetlerle anılan kripto paralar değil mi?

Kesinlikle ve bu da güvene bağlı. Sağladıkları anonimlik ve güvenlik için genellikle nakit para kullanan suçlular, kripto para birimlerine doğru hareket ediyor olabilirler. Narkotik Yönetimi 2016 yılında, toplu gönderiler için geleneksel ödeme yöntemi olan ve ödemelerin kripto-para birimlerine doğru kaymış olabileceğini öne süren toplu nakit kaçakçılığında keskin bir düşüş olduğunu bildirmektedir. Kripto para birimleri, şu anda çevrimiçi olan birçok yasa dışı etkinlik için nakit paradan daha uygundur. 2013 yılında, yasadışı ürün ticareti için kullanılan bir çevrimiçi pazar olan İpek Yolu üzerindeki bir hükümet baskısının ardından, bitcoin fiyatları düştü.

Daha geniş anlamda, kripto para birimleri yasal veya düzenleyici kurumları atlatmak için idealdir, çünkü bunlar herhangi bir yönetime tabi değildir. Sermaye akışını aktif olarak kontrol eden Çin, bankaların 2013 yılında bitcoin’le uğraşmasını yasakladı çünkü kara para aklamak için kullanıldığı düşünüldü. Kuzey Kore, devlet destekli korsanları mali kurumlar ve ülkeler arasındaki işbirliği yoluyla uygulanan ekonomik yaptırımları atlatmaya yardım eden kripto paralarını çalmalarından sorumlu tutuyor.

Yunanistan 2015’te mali sıkıntıya girdiğinde, Yunan menfaatleri ve bitcoin ticareti, sermaye kontrolleri korkusu ve avro bölgesinden çıkma olasılığı arasında hızla yükseldi . Bitcoin, güvenin erozyona uğramasıyla cazip hale geldi.

Sanal para birimleri gerçek, altın ya da başka bir fiziksel meta ile desteklenmiyorsa, bu onların hepsinin değersiz olacağı anlamına mı geliyor?

Haklısınız ki, fiziksel bir mal tarafından desteklenmiyorlar, ama dolar ve diğer modern para birimleri de desteklenmiyor. Özünde değersiz, sadece kağıt parçaları olan paraların değerli olarak kabul edildiği uzun zamandır bilinmektedir, çünkü para ile yapılan ödemeler alternatiflerden daha kolaydır.

Para, kendiliğinden değersiz kağıt para bile olsa, “çifte çakışma” problemini yarıya indirir. “Değersiz” kağıt parçasının aslında onu kabul edilebilir bir değişim aracı haline getiren diğer insanlara değer verdiği inancıdır.

Sonuç olarak, bitcoin fiyatı, satıcıların veya firmaların bir ödeme şekli olarak bitcoin’i kabul ettiği veya reddettiği haberi ile dalgalanmaktadır. Geçtiğimiz yılın sonunda, bir ödeme firması olan Square’in, bitcoin’i test ettiği bildirildikten sonra, bitcoin fiyatları yükseldi . Kripto para birimlerinin bir ödeme seçeneği olarak daha geniş bir şekilde benimsenmesi ve kabul edilmesi, doğal olarak değerlerini arttırmaktadır.

Yani paranın geleceği kripto paralar mı?

Nihayetinde halihazırda kurulmuş olan diğer ödeme yöntemleri ile ne kadar iyi rekabet ettiğine bağlı olacak: nakit, çek, borç ve kredi kartları, PayPal ve diğerleri. Kripto para birimleri, ödemeleri güvencesiz bir ortamda yapma problemini çözebilir ve bu problemi çözmek başka problemler yaratıyor. Rastgele doğrulayıcıları seçme süreci zaman alır, pahalıdır ve muazzam miktarda enerji tüketir.

Diğer bir konu son zamanlarda aşırı oynaklıktır. Talebe bağlı değişimleri karşılamak için bitcoin tedarikini ayarlayan bir merkez bankası olmadığından, bitcoin değeri talebe bağlı olarak hızla yükselebilir. Her şeyin bitcoin’de fiyatlandırıldığı bir dünyada, bu muhtemelen enflasyon ve ekonomik aktivitede büyük dalgalanmalara dönüşecektir. Buna karşılık, finansal ve fiyat istikrarını desteklemek için “esnek” bir para sağlamak, Federal Rezerv Sistemi, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve diğer birçok merkez bankasının paylaştığı bir hedeftir.

Kripto para birimlerinin sağladığı güvene dayalı koruma, ayrıca bir ödeme yönteminin başka bir önemli özelliğinin de maliyetini karşılar: kolaylık. Distopya dünyasında güven olmadan yaşadığımızda, bitcoin mevcut ödeme yöntemlerine hâkim olabilir. Ama insanların paranın değerini korumak için mali kurumlara ödeme yapmak için mali kurumlara güvenme eğilimi gösterdiği bu dünyada, bitcoin’in mevcut ödeme araçları kadar uygun olamayacağı düşünülüyor.

Bununla birlikte, bitcoin ve diğer kripto para birimleri ölçeklenebilirliği ve rahatlığı geliştirmeye çalışmaktadır, bu yüzden gelecekte bu kripto para birimlerinden biri geçerli ödeme yöntemleri ile gerçekçi bir şekilde rekabet edebilir…

*Bu yazı ilk olarak New York’un Liberty Street Economics blogunun Federal Reserve Bankında kripto paraların geleceği başlığı altında ortaya çıktı.Kısmi değişiklikler yapılarak yayınlandı.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.