Kurum Kültürü Zirvesi’nin Ardından

Kültür
1.582

“Kültür, stratejiyi yener” mottosu ile ilk kez gerçekleştirilen kurum kültürü zirvesinde şirketler için kültürün önemini doğru anlayıp konumlandırma her boyutuyla değerlendirildi. Şüphesiz sağlıklı organizasyon kültürle beraber uyumu gerekli kılıyor. Diğer bir ifadeyle kültürle ilgili çalışma yaparken insan kaynakları, strateji, süreçler, yetenek gibi tüm durumlara hâkim olmak ve beraber yürümek gerekiyor. Strateji, iki temel sorudan oluşur; nerede oynayacağız ve nasıl kazanacağız?

İK Önem Fonksiyonu mu, Destek Fonksiyonu mu?

İnsan kaynakları bakış açısı ile kurumun kültürünü inşa ederken, nerede olduğunun önemi en çok anlaşılması gereken duraklardan biri olarak göze çarpıyor. Konuşmacıların üzerinde değindiğini konulardan sonraki basamaklar ise nereye gitmek istenildiğinin doğru konumlandırılıyor olması.

Peki kurumlarımızda değişen dünya düzeninde kurum kültürüne ne kadar önem veriyoruz?

Bu çağda yeteneğin, yetkinliğin gücünü çok iyi anlamamız lazım. Eğer bu gücü doğru anlayabilirsek kültürü doğru inşa edebiliriz. Yani değerlendiren,anlayan, yücelten yaklaşımlara ihtiyacımız var.

Niyet,Kaynak,Sistem

Bu üçlü doğru konumlandırıldığında İK hakkettiği strateji koltuğunu almaya çok yakın…

Öte yandan farklı kurumların üst düzey yöneticilerinin konuşmalarını yaptıkları zirvede ortak görüş, Gallup araştırmalarında da elde edilen bulgularla benzerlik gösteriyor olması. Liderlik yaklaşımlarını değiştirildiğinde, kültür uygulamalarını da değiştirilmiş olacağını kurumların anlamaları ve kültür yapılandırmasında başlanması gereken noktaya işaret ediyor.

Sağlıklı bir organizasyonun temelini oluşturan 6 başlık;

Strateji,

İş Akışları,

Sürekli Gelişim,

Liderlik,

Çalışan Deneyimi,

Kurum Kültürü olarak belirtilmektedir.

Kültür Dönüşümünün Formülüze edilmiş hali ise,

Duygusal Değişim + Davranışsal Değişim = Kültürel Değişim

Biz Kimiz? + Ne Yaparız? =Ne Sonuç Alırız?

Nerede oynayıp, nasıl kazanacağız? Bunların cevabı stratejiyi oluşturuyor. Strateji kültürü şekillendiriyor.

Bir şeyleri yapıyorken diğer şeylerden vazgeçiyor muyuz? Ne kadar vazgeçiyoruz? Günümüzde yeteneklerin ömrü 18 ay. Sözü şuraya taşıyalım: Şu anda neyi bilip neyi anladığımız önemli. Çünkü tek reçete yok!

Wiseport en büyük şirket ceoları kovuyor…Her değişim ölüm vadisine giriyor… Özetle çeviklik kültür işidir.

Oksijen vakasından tutun da Gilbright yasalarına kadar, Google kültürünü Türkiye direktöründen dinlemekten Kenneth Novack’ı dinlemeye kadar teori-uygulama uyumu beni zirveye hayran bıraktı.

Dale Carnegie ailesinin ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilen bu kıymetli organizasyonun  kurum kültürü konusunda rehber olacağını umuyorum. Zaten kurum kültürü rehberimiz yanımızda. Gerisi uygulamada…

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.