Facebook Neden En Büyük Problemleri Göremedi?

facebook
884

Beş kör nokta, şirketleri kriz yönetimi planlamasına duyulan ihtiyaçtan habersiz bırakıyor. Mark Zuckerberg’in, Facebook’un milyonlarca kullanıcının özel verilerinin izinsiz olarak serbest bırakılması hakkındaki yakın tarihli ifadelerinden bu yana , şirketin iş modelindeki birçok kusur ortaya çıktı. Üye gizliliği, veri yanlış kullanımı ve şirketteki kamu güveninin kaybı ile ilgili krizler, neredeyse kesintisiz bir akış içinde ortaya çıkmaya devam ediyor.

Örgütler kriz yönetimini gündelik operasyonlarının merkezi bir özelliği haline getirmediğinde böyle bir şey olabilir. Teknik şirketler bu eksikliğe özellikle eğilimlidir. Özellikle beş kör nokta, teknoloji şirketlerini asla beklenmedikleri krizlerle karşı karşıya getiriyor. Her biri kendi başına zahmetli, ama birlikte felakete yol açıyor.

Sıradaki kör noktaların her birine bir bakalım…

Çok Erken Başarı

Peter Drucker, şirketlerin Facebook’un sahip olduğu gibi hızlı ve muazzam bir şekilde başarılı olduğunda ortaya çıkan başarısızlık hakkında ünlü bir yazı yazmıştı. Büyük haberlerin kaynağı, temel iş modelinin içinde yer alan kültürüne ve yapısına yerleştirilmiş ciddi sorunlara karşı bir örgütlenme körlüğüne dönüştürebilir. İş modelinin ilk başarısından dolayı, hem kullanıcı numaraları hem de reklam gelirleri açısından Facebook, modelin nasıl bir krize yol açabileceğine karşı yeterince dikkatsizdi.

Küçük Krizlerin Etkisinden Sonra Aşırı Güven

Facebook’un siber zorbaları nasıl desteklediği konusundaki öfkesini yönetme yeteneği, şirketin krizleri ortaya çıktıkça ciddi bir kriz yönetimi programı oluşturmaktan ziyade ele alabileceği hissini güçlendirmiş olabilir. Bu tür bir reaktif yaklaşım, özellikle bir şirketin ilk günlerinde etkili olduğu düşünüldüğünde, tehlikeli bir yenilmezlik duygusuna yol açabilir.

Yönetimin Teknik Çalışmadan Daha Kolay Olduğu Varsayımı

Facebook gibi muazzam bir operasyon yürütmek için gerekli teknolojik beceri ve sistemler açıkça etkileyici. Ancak BT alanındaki başarılar konusundaki bilgi birikimi hatta kriz yönetimi bile aldatıcı bir şekilde kolay görünür. Yönetim uygulamalarına ihtiyaç duyduklarına ciddi dikkat verilmezse, krizlerin bir şirketin körlüğünü sağlama olasılığı daha yüksektir.

Büyük Krizlere Yetersiz Cevaplar

Krizlerin üstesinden gelmek için hazır olan şirketler, işler ters gittiğinde hemen sorumluluk alır. Kriz, tek başına bir olay değildir; Daha büyük, birbiriyle bağlantılı bir olay sisteminin parçasıdır. Genellikle, ilk kriz diğer krizlerin zincirleme reaksiyonunu başlatır. Örneğin, bir etik kriz, PR ve finansal krizlere hızlı bir şekilde dönüşebilirve sonuç olarak, tüm şirkette geniş tabanlı bir güven krizine dönüşebilir. Organizasyonlar bu tür hızlı gelişmeleri öngörmeli ve planlamalı.

Potansiyel İstismara Karşı Dikkatsizlik

Tüm teknolojiler, yaratıcılarının hayal etmediği şekillerde kötüye kullanmaya eğilimlidir. Örneğin, bir sosyal ağ, geliştiriciler ve teknolojinin diğer taraftarları şöyle düşünebilir: “Bu sadece bir platform; Sadece insanları birbirine bağlar. ”Bu nedenle ya ortaya çıkan sorunları ya da teknolojinin her şeyin çözümü olduğunu yanlış bir şekilde algılamamış olarak algılayamazlar, kendilerini insanlığa olan her türlü zararın kaçınılmaz ve haklı olduğuna ikna ederler. Böyle bir kasıtlı agnostisizm, teknoloji şirketlerinin herhangi bir talihsizliğin olasılığını azaltmak için uygun adımları atmasını engelleyebilir.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.