İnsan Devrine Yatırım Yapan Teknoloji Devlerinin Etkisi

Google,Amazon,Facebook,LinkedIn
1.861

Geçtiğimiz on yılda, işgücü demografileri önemli ölçüde değişti; Türkiye’de Ocak 2018’de işsizlik yüzde 10,8, net rakam olarak ise 3 milyon 409 bin kişi işsiz.  Öte yandan dünya genelinde her gün baby boomer kuşağından 10.000 kişi emekli oluyor. Sonuç olarak, birçok çalışan daha fazla esneklik ve talep üzerine çalışma ortamı arıyor.

İnsan yönetimi alanı sürekli olarak gelişirken, Microsoft, Facebook, Amazon ve Google gibi teknoloji devleri İK teknolojisi alanında önemli yatırımlar yaparak yakın gelecekte sismik değişimler yaşanacak. Bu platformlar kullanıcılarının çoğunluğunun iş arayanlar olduğunu ve fırsattan yararlandıklarını fark ettiler. Sonuç olarak, personel ve dijital işletmeler bir araya geldi.

LinkedIn

İlk büyük yatırımlarından biri; Microsoft, dünyanın en büyük profesyonel iletişim ağı olan LinkedIn’i 26,2 milyar dolara satın aldı. Bu satın alma, üretkenliği ve iş süreçlerini yeniden icat etmek için bir taahhütte bulundu. Microsoft Word’de özgeçmişlerini oluştururken, iş arayanlara LinkedIn’den bilgi sunan Resume Assistant’ı zaten kullanıma sundular.

Facebook

2017’nin başında Facebook, kullanıcıların Facebook iş sayfalarındaki şirketler için iş fırsatlarını gözden geçirmelerini sağlayan bir işe alım özelliği başlattı . İlgilenen başvuru sahipleri doğrudan Facebook üzerinden başvuru yapabilir ve işletmeler doğrudan Facebook mesajlaşma platformu aracılığıyla uygulamaları inceleyebilir . Facebook’un iş portalı Türkiye dahil 40 ülkede faaliyet gösteriyor.

Amazon

Amazon, yaklaşık 15 yıl önce, bireylerin görevleri yerine getirmelerine olanak tanıyan bir kitle kaynak pazar yeri olan Mekanik Türk’ü piyasaya sürdüklerinde bu alana yatırım yapmaya başladı. Beş yıl önce, depo görevlerini yapılandırma için bir robot şirketi satın alarak775 milyon dolar harcadılar. Mart 2018’de Amazon, kendi ev hizmet pazarına, Amazon Ev Hizmetlerine yatırım yaptı. Temmuz 2018 itibariyle Amazon Türkiye’de ofis açmaya hazırlanıyor.

Google

İş aramalarının yüzde 30’undan fazlası Google’dan geliyor. Tarihsel olarak, bu trafiğin çoğu bir şirketin başvuru izleme sistemine, iş toplayıcılarına ve iş kurullarına yönlendirildi. Temmuz 2017’de Google, bu alanda kendi ATS’ini duyuran büyük bir sıçrama yaptı . Daha yakın bir zamanda, Google, işletmelerin şirket içindeki yeni roller için iyi bir eşleşme sağlayacak geçmiş adayları tanımlamasına yardımcı olan bir aday keşif aracı başlattı. Bu girişimler, iş adaylarının deneyimlerini iyileştirmek için çaba sarf eden Google işletmelerinin bir parçasıdır.

 

Microsoft, Facebook, Amazon ve Google‘ın bilançosunda yaklaşık 500 milyar dolarlık nakit para bulunmasıyla, bu girişimler insan kaynakları endüstrisi için ne anlama geliyor? İş panoları, toplayıcılar ve işe alım ve personel firmaları kendilerini yeniden keşfetmeyi düşünmeli. Geleneksel oyuncular statükoyu değiştirmekten korkmamalı; Aksi halde kesintiye uğrama riski var.

İK liderlerinin teknoloji devlerinin sektördeki ilerlemelerine adapte edebilmelerinin 3 yolu :

Devralmalar

Bir yetenek platformu veya dijital İK varlığı satın almak, teknoloji devlerinin önünde kalmak için bir yoldur. Devralmalar, geleneksel oyuncuların yeni teknolojileri ve yenilikleri hızla hayata geçirmelerini sağlar. Örneğin ik danışmanlık şirketi Randstad, İtalya’da  Obiettivo Lavoro şirketini satın aldı. Böylece İtalya’da sektörde ikinciliğe yükseldi.

Yatırımlar

Eğer satın almalar doğru seçenek değilse, o zaman bir yetenek platformu oluşturma yatırımı daha iyi olabilir. Bu endüstride yıllardır faaliyet gösteren firmaların, bugün sahip oldukları dört teknoloji devinin sahip olamayacağı, sektör bilgisine, müşteri ilişkilerine ve aktif işçilere sahip oldukları görülmektedir. Bu avantajı stratejik bir şekilde kullanmak piyasada bir oyun değiştirici çözüm üretmeye yardımcı olabilir.

Ortaklıklar

Eşsiz teknolojiye sahip işletmelere ortak olmak için bir yol bulmak da bir seçenek. Personel firmaları tarihsel olarak ortaklıklardan kurtuldular; örneğin, MSP’ler veya yönetilen servis sağlayıcılar verimli olduğunu kanıtlamıştır. Bu, karşılıklı olarak faydalı bir ilişkinin sektörün lehine nasıl çalışabileceğinin bir örneğidir.

Son 20 + yıl için aynı şekilde faaliyet gösteren şirketler, sanayinin gelecekteki durumunda hayatta kalamazlar. Teknoloji devlerinden yapılan yatırımlar sadece başlangıç ​​aşamasındadır, bu nedenle bunların etkisinin yakında herhangi bir zamanda yavaşlamasını beklemeyin. Geleneksel oyuncular yeniliği değiştirmeli ve değişimi hemen benimsemelidir . Eğer yeterince hızlı değişmezler ya da hareket etmiyorlarsa, muhtemelen bozulacaklardır.

Benden bir kere daha söylemesi…

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.