2021 İK Trendleri: İK Liderlerinin Çalkantılı Bir Yıl Sonrasından Bekleyebilecekleri

2021 insan kaynakları trendleri
1.361

Dünya, 2020’de, bildiğimiz neredeyse her şeyi değiştiren büyük bir sıfırlama yaşadı. Küresel bir pandeminin olumlu değerlendirilebilecek bir yanı, organizasyonları dönüşmeye, uyum sağlamaya ve en önemli olanın hatırlanmasına zorlamasıdır.

COVID-19’un doğrudan bir etkisi olarak, 2000’den fazla katılımcıyla yapılan bir araştırmaya göre, her 3 işverenden 2’si çalışanların motivasyonunu korumanın zor olduğunu belirtiyor. Aynı araştırmada , işverenlerin % 71’i uzaktan çalışmaya uyum sağlamanın zor olduğunu ve % 83’ü salgın sürecinde iş uygulamalarını  revize ettiklerini söylüyor. Uzun vadeli sonuçlar hala belirsiz olsa da, öngörülebilir gelecek için çalışmanın değiştiği net olarak söylenebilir.

Belirsizlik, geçtiğimiz yıl bir tema haline geldi ve İK sektörü, organizasyon genelindeki değişikliklerle başa çıkma ve değişimin sabit olduğunu fark etme zorluğunun üstesinden geldi. Şimdi karşımızda başka belirsizlikler…

2021 İK Trendleri:

Organizasyonel değişim ve dönüşüm

Söylemek zor olsa da, pandemi birçoğumuzu, geleceğimiz üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğimizi düşünmeye sevk etti. 2020 kaçınılmaz değişiklikleri hızlandırdı ve endüstrileri, şirketleri ve en önemlisi insanları çok kısa bir süre içinde bu değişikliklere uyum sağlamaya zorladı.

2020, hiçbir şey değilse bile bize insanların dirençli olduğunu, kuruluşların hızlı değişim karşısında uyum sağlayabileceğini ve birlikte olağanüstü sonuçlar yaratabileceğini gösterdi.

Yapay Zeka ve Beceri Setleri

Birkaç yıldır yapay zekanın gücüne alıştık, özellikle de telefonlarımızda özel olarak hazırlanmış müzik çalma listeleri ve çevrimiçi alışveriş sitelerindeki akıllı öneriler gibi kişiselleştirilmiş deneyimler yaratma söz konusu olduğunda. 2021’in, daha fazla İK ekibinin  yapay zekaya yatırım yapmaya başlayacağı yıl olacağını tahmin ediyoruz.

Pandemi birçok insanın beceri setlerini hızla değiştirme ihtiyacını fark etmesine neden oldu. Artık çalışanların her zamankinden daha fazla uyarlanabilir olması gerekiyor. Yapay zeka, insanların daha etkili bir şekilde becerilerini geliştirmelerine ve çok daha fazlasına yardımcı olabilir. Yine de zorluklardan biri, birçok lider ve çalışanlar yapay zekanın gündelik işyerinde birçok pratik kullanımından habersiz .

( Bu nedenle, kuruluşların ve İK liderlerinin yapay zekanın kendilerine nasıl fayda sağlayabileceğini anlamalarına yardımcı olmaya kararlıyız.)

Becerilere Dayalı İşgücü Planlaması

2020’de her düzeydeki ve her organizasyondaki çalışanların rolleri bir şekilde değişti. Kriz, insanları ister tamamen yeni kariyer yolları izlemeye, ister sadece yürüttükleri yolu yeniden keşfetmeye zorlasa da, insanlar becerilerinin değerlendirmesini yapıyor ve kendileri için paha biçilemez olabilecek yeni becerileri keşfetme baskısını hissediyorlar.

İnsanlar ve işletmeler, son derece değişken pazarlara uyum sağlamanın yeni yollarını arıyor ve beceriler bu değişimi yönlendirecek.

Yeni İş Modelleri

Pandemi boyunca kuruluşların gördüğü faydalardan biri, dijital inovasyon ve dönüşümün neredeyse anında hızlanmasıydı. Soru artık” nasıl “değil,” ne kadar hızlı.

Kuruluşlar, işleree farklı şekilde yaklaşmaya, yeni çalışan deneyimleri sunmaya, günümüzün işgücüne daha uygun hale gelmeye,  yeni veya önemli ölçüde geliştirilmiş iş modellerini hayata geçirmeye daha açık olacaklar. Bu yeni ortamda İK önemli bir rol oynayacak, çalışanları destekleyerek, iş gücünü sürekli değişime hazırlayarak ve  katılım düzeylerini artırarak organizasyonların dönüşümüne yardımcı olacaktır.

Kuruluşlar dayanıklılıklarını ve uyarlanabilirliklerini gerçekten test ediyor.

Teknoloji ile Bütünleşmek

Performans yönetimi yıllardır bir evrim geçiriyor ve 2020’de birçok yönetici ve ekipleri öncelikli olarak uzaklığa geçtikçe hızlandı. Düzenli kontroller gibi etkinlikler aracılığıyla sürekli geri bildirimi benimsemek, iletişimi güçlendirmek ve sanal ortamda katılımı teşvik etmek için kanıtlanmış araçlardır. Araştırmalar bize, daha bağlı çalışanların doğrudan daha yüksek performanslı çalışanlara dönüştüğünü defalarca gösteriyor. Dolayısıyla, çalışanlarınızı teknolojiyle bütünleştirmek, sahip olunması gereken bir şey.

Yeni İK Becerileri

2020, yeni çalışma yöntemlerine adapte olmaktan, hızlı yıkıcı değişimden yorgunluk yaşamaya kadar sayısız yeni zorluklar getirdi.  Geleneksel İK rolü artık etkili uzaktan çalışma programlarını kolaylaştırmak, çalışanların doğal afetlerden etkilendiğinde kişisel ihtiyaçlarını karşılamak ve hem insanlarda hem de süreçlerde yerleşik bilinçsiz önyargıları bulmak, ortaya çıkarmak ve azaltmak için yeni becerilerden yararlanmalıdır. 

Halihazırda, gerekli olan birkaç yeni beceriyi ve hatta bu kişisel ihtiyaçları karşılamak için sektörde yeni rollerin ortaya çıktığını görüyoruz. Uzak çalışanlara veya doğal afetlerle karşı karşıya kalanlara özel destek sağlamaktan,  bilinçsiz önyargıları azaltmak için danışmanlık sunmaya kadar, artık yeni beceriler gerektiren çeşitli İK rolleri var. 

2021’de, İK’nın yalnızca çalışanları desteklemek ve gelişmelerine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda gelecekteki işyeri aksaklıklarına bakılmaksızın tüm kuruluşu başarıya hazırlayabilmesi için yeni ik becerilerinin önemini göreceğiz. 

Profesyonel Görsel İçerikler

2021’de , daha fazla şirketin genç yaş gruplarının geliştirdiği gelişmiş içerik filtresiyle etkileşime giren, uzun süreli ve ilgisiz tekliflerden uzaklaşan, daha özlü eğitim formatlarını benimsediğini göreceğiz.

Keskin ve güçlü videolar, yoğun bir iş hayatının ortasında adeta tüketilmek için yalvarıyor.

Daha Fazla Şeffaflık

COVID-19, çalışma ve birbirimizle etkileşim şeklimizi yeniden şekillendirdi. Gallup tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre COVID-19 sonrasında yöneticilerin % 60’ından fazlası, çalışanlarının uzaktan çalışma tercihlerini destekleyeceklerini söylüyor.

Pek çok organizasyon ve hükümetin uygun şekilde hazırlandığını ve bazılarının hedefi kaçırdığını gördük. Bilginin net olduğu ve  şeffaflığın olduğu yerde,belirsiz zamanlarda çalışanlar kendilerini en sakin ve rahat hissettikleri yer oldu. 2020’de pek çok yeni iletişim ortamı ve teknolojisinin potansiyelini gördük ve 2021’de tüm dünyadaki kuruluşların bunları tam olarak benimseme zamanı gelecek.

Çoğumuz için bu, çalışanların bugün ve gelecekte ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel iletişim yöntemlerimizi uyarlamamız gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca, şirketlerin çalışan geri bildirimi için daha fazla kanal benimsediğini tahmin ediyoruz. Şu anda çalışanlar endişelerini paylaşmaya istekliler ve şirketlerin eşit derecede şeffaf olabileceği ve organizasyonun refahına katkıda bulunabileceği güvenli kanallara sahip olması önemlidir. Özetle şeffaflık artık bekleniyor, kriz olsun ya da olmasın. 

Sanal Bir Dünyada Empati

İnsanların rutinlerinde veya stres seviyelerinde her türlü değişikliği yaşadıkları günümüz çalışma ortamında – empati, işyerinde çok önemlidir. Stanford araştırmacıları , insanları sanal gerçeklik dünyasında belirli durumlara maruz bırakmanın, başka birinin yerine geçmenin nasıl bir şey olduğunu göstererek anlamayı kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini keşfettiler.

Kuruluşların kendilerine sormaları gereken bir soru, çapraz işbirliğini teşvik etmek için yeni ve gelişen teknolojiyi nasıl benimseyecekleridir.

Bu etkiler göz önüne alındığında 2021 insan kaynakları için Netlik Yılı olacak denilebilir.

Kaynak: Cornerstone Ekibi

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

2 Yorumlar
  1. Ekrem Yüksel

    Daha çok yazı görmek istiyoruz.

  2. Belis Irmak diyor

    Trend dönüşümlerini belirleyen nedir? bununla alakalı yorumlarınızı beklerim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.