İK’cı Olacaklara Tavsiyeler

Stajyer
3.077
Yeni mezun İK’cı olarak artık memlekete faydalı bireyler olmak ve hizmetinizde mevki kazanmak arzusunda bulunmakla mutlu olacağınıza inanıyorum.

Sizden beklenen yetenekler, üniversitede ilk sıraları almanıza yarayan niteliklere pek benzemiyor. Her şeyden önce beden ve ruh sağlığı, tavır ve hareketleriniz gibi eğitimsel niteliklere girmeyen bazı nitelikler İnsan kaynakları yöneticiliğinde önemli birer etkendir. Şüphesiz ki üniversite dışında durum ve şartlar başkadır. İş hayatında başarılı olmak mutlaka bölümünüzde birinci ve ya daha yukarı derecelerde mezun olanlara mahsus bir şey değildir.

Sizler küçük bir işletmenin bile başına geçmek için hazırlanmış değilsiniz. Üniversite size bir işletme yöneticisine dair gereken tüm bilgileri vermiş olsa bile, uygulama ve dolayısıyla tecrübe denen devrelerden geçmediniz. İnsanlara ve işletmelere temas etmedikçe de öğrenemezsiniz.

Bilmediklerinizi öğrenme durumundasınız. Siz de diğerleri gibi ancak insan kaynakları uzman yardımcısı olarak göreve başlayacaksınız. Sizden henüz ne pratik bilgi, ne de görevinizle alakalı iyi kötü yakından ilgisi olan detaylar hakkında kapsamlı bir görüş beklenemez.

Peki ya ne beklenir?

Elinizdeki diplomanızla beraber çalıştığınız yere tefekkür, mantık, girişim fikri, görevinizi ifada sadakat gibi nitelikleri de getirmeniz.(Kazandığınız teorik bilgiler, az sürede bir işin detayını kavramanızı kolaylaştırır.)

Geleceğiniz yönetim yeteneğinize bağlıdır. Hakkınızda verilecek hüküm, bilgilerinize göre değil eserlerinize bakılarak verilir. Dolayısıyla eyleme geçmek için beklemeyin. Kendinizi ertelemeyin.

Şimdiden mesleki çevrenize karşı samimi, nezaketli ve dostça davranınız. Çalışacağınız kurumdaki kişilerin hareketini, karakterlerini kabiliyetlerini, işlerini hatta kişisel çıkarlarını incelemeyi kendinize iş edinin.

Göreve geldiğinizde söylediğiniz sözlerde dikkatli olun. Haksız yere hiçbir zaman azarlama yapmayın.

Kendinizi dev aynasına görmeksizin, kendi kendinize güvenin. Marifet, diğerlerinin fikirlerini küçük görme değildir. Marifet kendinizden ve konumunuzdan emin olunca, kendi fikirlerinizi güven ve heyecanla savunmaktır.

Mesleki bilgilerinizi tanımlamaya çalışın. Sizin en çok saygınızı kazanan yöneticiler, devamlı bir çalışma ve okuyup öğrenmeden geri kalmamışlardır. Şuna inanın öğrenecek çok şey var…Aklınıza gelen düşünceleri kaydedin. Bellir bir yöntem dahilinde sınıflandırırsanız faydalı bir iş yaptığınızı görürsünüz.

Günlük görevlerinizi yapmakla bir şey öğrenemezsiniz. Kitapları, dergileri okumakla ve kendi kişisel çalışmanızla bilginizi arttırın. Yoksa elinize hiçbir şey geçmez.

İnsan Kaynakları ile alakalı belli başlı derneklerin üyeliğine girin. Gönüllü üyelikleri mevcut. Mümkünse çalışmalarına katılın, en azından çalışmalarını izleyin. Kongrelerine katılın. Bu sayede mesleğinize ait saygın kişilerle tanışma imkânınız olur ve güncel bilgileri öğrenmiş olursunuz.

İnsan kaynakları alanında yazılan bir sürü blog var. Mesleğiniz hakkında fikir almaya yarayacak şeyleri erkenden bulabilirsiniz.

Çalışmakta aşırıya kaçmayın. Hiçbir vakit tatil yapmamak kötü bir adettir. Tatilsiz çalışma insan verimini hem keyfiyet hem de nicelik itibariyle düşürür.

Sorumluluklardan korkmak zayıflık alametidir. Sorumluluk almaktan kaçmayınız.

Kendi kendinize sorumluluğunuz olduğu gibi, yöneticilerinize ve hizmet ettiğiniz kuruma karşı da sorumlu olacaksınız. Tavır ve hareketiniz, durumunuz, sözleriniz, gidişatınız, kısacası her şeyiniz üzerinizdeki sorumluluğu tamamen hissettiğinizi göstermelidir.

Gençliğe yakışan cesaret ve heyecanı elden bırakmayın. Asla kendinizi ümitsizliğe kaptırmayın. İnsan bir işte samimiyetle çalışır ve onu sonuçlandırmak için yorgunluk ve hoşnutsuzluğa katlanırsa, sonunda o işin tamamlandığını görmekle emeklerinin mükâfatını kazanır ve zahmetini unutur.

İnanıyorum ki sizler seçkin fikre sahip insanlarsınız. Yaşadığınız zamana karşı kayıtsız kalmamalısınız. Sosyal hayata dair genel fikirlerden daima haberiniz olmalıdır.

(Eklemek istediğiniz herhangi bir şey olursa lütfen yorum kısmında paylaşın. Okuyucular bütün halinde görmüş olurlar.)

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.