Kariyer ‘Robot Provası’ Yapmanın Bir Yolu mu?

Kariyer
1.360

Yapay zeka hem daha kullanışlı hem de daha yaygın hale geldikçe, çalışanlar yeni bir otomasyon çağının kariyer beklentilerini nasıl etkileyebileceği konusunda endişeli hale geliyor. Pew Research tarafından yapılan son bir araştırma, ileri ve gelişmekte olan ekonomide çalışanların çoğunun bilgisayarların 50 yıl içinde insanlar tarafından yapılan çalışmaların çoğunu yapmasını beklediğini tespit etti. İşçiler yapay zeka ve otomasyonun iş piyasasına etkileri konusunda açıkça endişeli.

İş gücünün ne kadar otomatikleştirilebileceği konusundaki tahminler % 9 ile% 47 arasında değişiyor. McKinsey, dünya çapında 800 milyon işçinin 2030 yılına kadar robotik otomasyonla yer değiştirebileceğini tahmin ediyor. Bazı işler çarpıcı şekilde değişecek, diğerleri ise tamamen ortadan kalkacak.

Eğitim, kariyerinizi robot olarak sürdürmenize yardımcı olabilir mi?

Roboproof: Yapay Zeka Çağında Yüksek Öğrenim yazarı Joseph Aoun’a göre belirsiz bir geleceğe ayak uydurmak için teknik, veri ve insan becerilerini birleştirmek zorunda kalacağız.

Çalışanların bu yeni ortama uyum sağlamaları durumunda eğitimin çarpıcı biçimde değişmesi gerekiyor. Aoun’un İnsanlık dediği çözümünün üç temel ayağı var:

Teknik yetenek: makinelerin nasıl çalıştığını ve onlarla nasıl etkileşime girdiğini anlamak . Hem yapay zeka hem de robotik daha yetenekli hale geldikçe, makineler insanlar tarafından tekelleştirildikten sonra rollere adım atacaklar. Bazı çalışanlar uzun sürmeyecek, ancak diğerleri kendilerini makinelerle çalışırken ve muhtemelen de daha verimli olacaklarını göreceklerdir. Kodlama ve mühendislik prensiplerine dayanan çalışanlar bu yeni işyerinde daha iyi gelişmek için daha iyi konumlandırılacaktır.

Veri disiplini: Bu kavram, makineler tarafından üretilen bilgi denizinde gezinmeyi ifade ediyor. İşçiler, büyük işletme kararlarından stok alımlarına ve satın alma kararlarına kadar her şeyi giderek daha fazla yönlendiren neredeyse temelsiz bilgi birikimlerini okumak, analiz etmek ve kullanmak için veri okuryazarlığına ihtiyaç duyacaklar.

Ve insan disiplini: “Öngörülebilir bir gelecek için makineleri yapan insanların yapabileceği şey, taklit edemiyoruz” diyor. Eğitim terimleri, bu sınıfta daha az vurgu ve deneyimsel öğrenme daha fazla vurgu anlamına gelir.

Otomasyon ve yapay zeka sadece düşük vasıflı çalışanları etkilemeyecek – hukuk ve muhasebe gibi meslekler de bozulacak.

Dünya Ekonomik Forumu, muhasebe gibi birçok beyaz yakalı işin gelecekteki otomasyondan risk altında olacağını, OECD’nin düşük vasıflı işlerin en savunmasız olacağını ve eğitim ile gelir arasında güçlü bir ilişki olacağını söyledi. Her iki durumda da, beceriler her zamankinden daha hızlı önem kazanıyor.

Deloitte tarafından kurulan Geleceğin Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Indranil Roy; “Bir nesil önce, bir yeteneğin yarı ömrü yaklaşık 26 yıldı ve bu bir kariyer modeliydi. Bugün, dört buçuk yıl sürüyor ve düşüyor ”diyor.

Biz sürekli modası geçmiş oluyoruz. Ve bazı yönlerden bu, hepimizin kendimizi yeniden eğitmesi ve kendimizi güncellemesi için büyük bir fırsat. Bunu yapabilenler gelişmeye başlayabilecek..

Aoun, yükseköğretim sisteminin şu anda bu yeni gerçeklik için donatılmadığından endişeli. Birçok üniversitenin, dört yıllık lisans kurslarına ve akademik araştırmalara çok fazla odaklandığını söylüyor. Öğrencilerin mezun olmasına yardım etmek için aynı derecede önemli, “öğrencilerin insan disiplini” konusunda yardımcı olmaları olduğunu söylüyor. Çözüm, gerçek dünya deneyimine çok daha fazla önem veriyor. Bu okurken bir işe ya da uzun süreli staj yapmak anlamına gelebilir. Kariyer deneyimine ek olarak, bu, öğrencilere meslektaşları ile müzakere etmek ve etkileşimde bulunmak için yaşam becerileri kazandırır.

“Ayrıca fırsatları görmenize ve boşlukları görmenize de izin veriyor ve bu noktada“ bir şirket kuracağım veya kar amacı gütmeyeceğim ”diyebilirsiniz.”

Indranil Roy, üniversitelerin öğrencilere geleceğe yönelik doğru becerileri öğretmeleri için daha fazla disiplinlerarası çalışmalar sunmasını öneriyor. Öte yandan McKinsey, 2030 yılına gelindiğinde, işgücünün, teknik beceriler kullanarak 2016’dakinden % 55 daha fazla zaman harcayacağını öne sürüyor . Bu arada, Dünya Ekonomik Forumu , bazı işlerin biteceğini ancak daha fazla yaratılacağını, otomasyondan istihdamda net bir kazanç öngörüyor. Roy, bunun muhtemelen robotların insanların yanında çalıştığı bir çalışma alanı anlamına geldiğini söylüyor.

Belki de hepsinden önemlisi, Aoun insanların yapay zekanın çoğaltması daha zor olan becerilere odaklanması gerektiğini söylüyor. Özellikle, bu bir bağlamdan veya disiplinden bilgi almak ve bir başkasına uygulamak anlamına geliyor. İnsanlığın kendisi üç ayrı disiplini birleştirmekle ilgilidir.

Biz insanlar yaratıcı, yenilikçi ve girişimciyiz. Diğer insanlarla etkileşime girebilir, onlarla çalışabilir, empati kurabiliriz. Kültürel olarak çevik olabilir, farklı geçmişlere sahip insanlarla çalışabiliriz. Küresel olabiliyoruz.

Teknoloji beklentilerimizi sürekli yükseltiyor, tek kesinliği değiştirerek. Bu nedenle, belki de çalışanların sandalye tarzı durağan bir iş piyasasında hayatta kalmalarına yardımcı olmak yeterli değil. Belki de tüm sandalyelerin sürekli hareket ettiği bir yerde hayatta kalmaları gerekir.

Kaynak: Tim McDonald,2019,BBC Capital,Humanics a Way to Robot Proof your Career

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.