Endüstri 4.0 ya da uzun adıyla Dördüncü Sanayi Devrimi bizim yerimize cihazların temsilci olduğu, ne öğrenmek istediğimizi, neleri satın almak isteyip bunu nasıl satın alacağımızı, neyi nerede ve nasıl kullanmamız gerektiğini düşünmek zorunda kaldığımız bir dönem. Çalışmanın doğası değişiyor ve yeni teknolojilerle nasıl bağlantı kuracağımızı öğrenmezsek korkarım ki geç kalmış olacağız.
Teknoloji meraklısı bireylerin bile, bu tektonik değişimler karşısında çaresiz olduğumuzu hissetmeleri doğal bir durum. Tek bir kişi ne yapabilir ki? Herkesin muazzam sosyal ve ekonomik değişimler karşısında gücü nedir? Bizim kontrolümüzde ne var ve elimizden neler gelecek buna nasıl uyarlanırız?
Bu soruları sormak, bizi kontrol etmesine izin vermek yerine teknolojiyi yönetmek için iyi bir başlangıç.
Devam eden değişimleri anlamaya çalışmak, belirsizliklerle yüzleşmek yerine, bir şeyler yaptığımızı hissetmemize yardımcı oluyor. İş yerindeki, evdeki ve toplumdaki teknolojiyi nasıl kullandığımızı değerlendirmek, nerede olduğumuzu ve daha fazla şey yapmamız gerektiğini belirlemeye yardımcı oluyor. Bu da bize, uyarlanma için bir yol haritası oluşturma gerekliği oluşturuyor.
Endüstri 40 ile İşlerin Geleceği
İşe başlayan robotların hikayeleri, otomasyonun ve yapay zekânın işyerini nasıl etkileyeceğine dair kamusal endişeyi beraberinde getiriyor
İyi tarafta, yeni platformlar, bağımsız çalışanların müşterileri ile bağlantı kurmasını, gelir kaynaklarını çeşitlendirmesini ve daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor ve paylaşım ekonomisi denilen yeni süreçlerle tanışıyoruz.
Araştırmalar teknolojinin işgücünün çoğunu etkileyeceğini ileri sürüyor. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ABD’li işçilerin yarısından fazlası, yaptıkları işin 20 yıl içinde var olacağından emin değil . Önemli ölçüde serbest çalışan (%49), çalışanların %18’i – yapay zekanın işlerini zaten etkilediğini düşünüyor.
McKinsey, otomasyona en az duyarlı olan görevlerin başkalarını yönetme, karar alma, planlama ve yaratıcı görevler yapmayı içerdiği sonucuna vardı. Savunmasız olan paydaş etkileşimleri ve öngörülemeyen fiziksel çalışmalar ayrı bir boyut. Veri toplama ve işleme otomasyonu oldukça hassas. Robotların tahmin edilebilir, tekrarlanan görevleri üstlenme olasılığı daha yüksek.
Bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak kendi becerilerimizi arttırmak yerine konuşuyoruz. İnsanların, yaratıcılık, takım çalışması, inovasyon, yargılama, empati ve yeni teknolojiler tarafından yok edilme ihtimali en az olan alanların olmadığı yerleri akıl edip uygulamamız gerekiyor.
İş arkadaşlarınız ve aileniz insan becerilerini nasıl değerlendiriyor? Hesap verebilirlik grubu oluştursak diye düşünüyorum ve değişiklikleri fark edip etmediğini görmek için çevrenizdeki insanlarla etkileşimde olsak…
Eğer işiniz en savunmasız olanlar arasındaysa, daha güvenli bir kategoriye giren becerileri nasıl ekleyebilirsiniz? Yeni teknolojiler yeni beceriler öğrenmenize ve bunları geçmiş maliyetinden çok daha azına uygulamanıza nasıl yardımcı olabilir? Çevrenizdeki çocuklara hangi becerileri kazandırıyorsunuz?
Teknolojik Farkındalık
İş ile ilgili değerlendirmelerin yanı sıra kişisel bir teknoloji denetimi yapmayı faydalı buluyorum. Kendim için teknoloji çalışması yapıyorum, başka bir şekilde değil.
Teknolojik araçlara hangi görevler verebilirsiniz? Kişisel asistan düşünelim. Yapay zeka zamanlayıcısı büyük, kalabalık bir şehre yapılan bir seyahatte tek bir güne çok fazla randevu almayı başaramaz veya VIP’lerle konuşmaları yönetemez.
Hangi teknolojileri kullanıyorsunuz? Robot elektrikli süpürgeler; programlanabilir alarmlar ve kahve makineleri; otomatik çevrimiçi araçlar; Giyilebilir teknoloji; akıllı termostatlar; park yardımı? Teletıp sisteminden, , haplarınızı almanızı, meditasyon yapmanıza veya kalp atış hızınızı izlemenizi hatırlatan uygulamalara kaydetmek için sağlık teknolojileri kullanıyor musunuz? İş aramak için sosyal medyaya ve ağlara güveniyor musunuz? Veya gezileri, evleri veya arabaları paylaşmak için platformlara?
Davranışınızı bilek izleyicinizden gelen okumalara göre mi değiştiriyorsunuz yoksa görmezden geliyor musunuz? Sosyal medyaya harcadığınız zaman veya oyun oynamak sağlıklı mı yoksa dev bir zaman mı harcadı? Kendiniz hakkında daha iyi hissetmenizi sağlıyor mu? Gizlilik hakkında bilinçli seçimler yaptınız ve ayarlarınızı uygun bir şekilde ayarladınız mı?
İyi teknoloji hijyenini kullanın. Akıllı telefonunuzun elektronik bir ipucu olmasına izin vermek yerine, cihazlarınızda tatil yapın. Etkileşimler için sınırlar belirleyin; Çevrimiçi zorbalıklara veya trollere tahammül etmeyin. Gizlilik ayarlarınızı yapın. Teknolojinin olumsuz fiziksel etkileriyle savaşın, örneğin telefonunuzun üstesinden gelmek veya uykuya dalmak gibi…
Kişisel Endüstri 4.0 Yol Haritası Oluşturma
Dördüncü Sanayi Devrimi’nin ütopyacı ya da distopik vizyonları kaçınılmaz değil; gelecek, her birimizin nasıl karşılık verdiğine bağlı.
Evde ve iş yerinde düzenli olarak yapılan check-in’ler, size daha fazla kontrol sağlayan ve kaygıyı azaltan bir yolu haritalamanıza yardımcı olacaktır.
Doğru kullanıldığında, teknoloji bilgi ve pazarlara erişim sağlayarak ve şeffaflığı ve bağlanabilirliği artırarak insanları güçlendirebilir; yeni iş platformları ve modelleri oluşturmak ve çevremiz ve sağlığımız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak her zaman güçlendirir.
Bunun gerçekleşmesini sağlamak, sanallaştıramadığımız bir şey.
Yani size bağlı…