Dijitalleşen İş Dünyasının İnsan Kaynakları Zirvesi: New HR Summit 2019

New Hr Summit
2.464

Webrazzi tarafından  bu yıl ilki düzenlenen  New HR Summit etkinliği 25 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Dijitalleşme olgusu her geçen gün daha farklı evrimleşerek iş dünyasını dönüştürmeye devam ediyor. Bu sebeple Dijitalleşen İş Dünyasının İnsan Kaynakları Zirvesi: New HR Summit 2019 ayrı bir öneme sahip. Gerek lokasyon seçimi gerek diğer konferanslardan farklılaşmış konuşmacılarla dolu dolu bir gün geçirilmesine olanak sağladı.

Vakit kaybetmeden içeriğe giriş yapalım:

Büyük düşünmeli ve parlamalıyız

Etkinliğin ilk konuşmacısı olan Niraj Varia, “Think Big! Our time to shine!” adlı sunumuyla kaynaklar ve kullanılan uygulamalar aynı olur ise rekabet avantajının söz konusu olmayacağını paylaşarak, insan kaynakları konusunda başarılı olmak için büyük düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Gelecekte teknoloji sayesinde etkileşiminin şekil değiştireceğini de dile getiren Varia, teknolojinin dijital dönüşüm, robotlar, bağlantılı cihazlar ve yapay zeka gibi çözümlerle yaşayış şeklimizi değiştireceğini de belirtti.

İnsan kaynaklarının teknolojiyle birlikte hem insan hem de siber kaynaklarını kullanması gerektiğini de belirten Varia, şirketlerin çalışma alanlarının değişeceğini de paylaştı. Gelecekte çalışma alanlarının daha şeffaf olacağını dile getiren Varia, şirketlerin çevik olması gerektiğini ifade etti. Ek olarak herhangi birteknolojiyi taklit etmenin kolay olduğunu fakat şirket kültürünü taklit etmenin oldukça zor olduğunu da paylaşan Varia, en büyük engelin bizler olduğunu ve büyük düşünerek parlamamız gerektiğini belirtti. Niraj Varia’ya göre eğer bunu gerçekleştiremezsek başka biri bizim yerimize gerçekleştirecek…

OECD:Bana aday bul.
Türkiye: Bana uygun aday bul.

Kariyer.net Ceo’su Fatih Uysal’ın konuşmasıyla devam eden etkinlikte,  makine öğrenmesi ve oyunlaştırma gibi dünyadaki 9 işe alım trendlerinden bahseden Uysal, Türkiye’de bu trendlerin hayata geçmesinden önce işsizlik oranına odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de  başvuru rakamlarının hızlıca arttığını belirten Uysal, bir sene içinde başvuru sayısının 10 milyondan 12 milyona yükseldiğini ifade etti. Türkiye’de bir iş ilanına 500’den fazla başvuru yapıldığını söyleyen Uysal, Avrupa’da ise bir iş ilanına 50 başvuru olarak kendini gösterdiğini belirtti.

Bu noktada OECD ülkelerinde  işverenlerin işe alım sürecinde aday bulmaya odaklanırken, Kariyer.net’te işverenlerin  uygun bir aday bulmaya odaklandığını dile getirdi.

Dönüşümün 3 Boyutu

Deloitte Türkiye ortaklarından Cem Sezgin konuşmasında ise,dönüşümün 3 boyutundan bahsetti. İş (işin ne kadar kısmı otomasyon ile yönetilebilir?, iş gücü ( işi kim/ hangi kaynaklar yapacak?), iş yeri (işi nerede yapabiliriz?)

Sezgin, geleneksel işgücünü kurumun çalışanları ve alt yükleniciler oluşturuyorken gig çalışanlar ve kitle kaynağa geçişten detaylıca bahsetti. Öne çıkan temalar şu şekilde;

Şirketler aradıkları yeteneklere erişim ve elde tutmada zorlanıyor,

Yasalar ve düzenlemeler küresel mobiliteyi zorlaştırıyor.

Rekabet ve maliyet baskısı işgücü politikalarında çevikliği gerektiriyor.

Yeni yetkinlikler kazandırmak için oldukça fazla çaba gerektiriyor.

Zamanımız limitli

Jan Rezab, “Productivity in the 21st Century; How to Sustainably Improve Team’s Productivity Over Time?” isimli sunumunu gerçekleştirdi. 4 kişi olarak başladıkları Socialbakers yolculuğunun kısa süre içinde 400 kişi olduğunun altını çizen Rezab, Time is Ltd. ve insan kaynakları ile ilgili önemli bilgiler de paylaştı. İnsan kaynakları konusunda veriden korkmamız gerektiğini belirten Rezab, bu veriyi kullanarak anlamlandırmamız gerektiğini paylaştı.

İş dünyasındaki iletişiminin oldukça kötü bir halde olduğunu da vurgulayan Rezab, yüz yüze, e-posta ile ve Slack benzeri uygulamaların iletişim için kullanıldığını da sözlerine ekledi. Rezab ayrıca söz konusu iletişim yolları nedeniyle çalışanların odaklanamadığını ve mutsuz olduklarını da paylaştı.

Yapılan anketlere göre çalışanların yüzde 65’inin toplantıların kendi işlerini bitirmelerine engel olduğunu düşündüğünü belirten Rezab,yüzde 71’lik kesimin ise toplantıların verimsiz olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Zaman yönetiminin oldukça önemli olduğunu belirten Rezab,toplantıların zaman kaybına neden olduğunu da belirtti.

Masum görünen haftalık toplantıların bile çalışanlar için zaman yönetimini kötü etkilediğini savunan Rezab, şirket içi iletişim uygulamalarının ve iş araçlarının verimsizlik yaratabileceğini de belirtti. Örneğin iletişim uygulamalarından fazla bildirim almanız odaklanmanız konusunda sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Fakat tabii ki söz konusu uygulama ve araçları kullanmadan çalışmak neredeyse imkansız. Rezab, verimsizliğin ortadan kalkması için uygulama ve araçların belli kurallar çerçevesinde kullanılması gerektiğini savunuyor. İnsan kaynakları ve IT’nin birlikte çalışması gerektiğini de paylaşan Rezab, başarılı olan şirketlerde bu iki departmanın entegre bir şekilde çalıştığını da dile getirdi.

Çalışanlar İşverenlerinden Her Gün Daha Fazlasını İstiyor

Umut Erişen yan hak stratejileri ve bunları etkileyen faktörlerden bahsederek gelenek yan hakların yemek, sigorta, ulaşım, giyimi kapsadığını yeni nesil hakların ise spro, sağlık/bakım, kreş,seyahat, eğitim, kültür-sanat,alışveriş olduğunu belirtti.

Etkinlik, çevik organizasyonlarda insan kaynaklarının rolü, tasarım odaklı düşünmenin ik verimliliğine etkisi,liderliğin psikolojisi gibi oturumlarla devam etti.

Bu etkinlik için Webrazzi ailesine bir kere daha teşekkürler…

Etkinliğin kaydını aşağıda izleyebilirsiniz:

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

1 yorum
  1. Jülide Küçük diyor

    Yeni insan kaynakları zirveleri bilgileri de paylaşabilir misiniz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.