İşe Alım Uygulamalarını Tamamlamak için Yapay Zeka Kullanımı

İşe Alım
2.510

İşe Alım Uygulamalarını Tamamlamak için Yapay Zeka Kullanımı

İnsan kaynakları yöneticileri, kendi ekiplerini, çalışanlarını ve potansiyel çalışanlarını yönetmek de dahil olmak üzere bir dizi  yoğun görevi dengelemektedir. İç krizler ortaya çıktığında veya hızlı işe alımlar gerektiğinde, zaman esastır. Ancak işe alım süreci, en deneyimli İK profesyonelleri için bile çok can sıkıcı olabiliyor.

Yeni teknolojileri insan kaynaklarına dahil etmek, özellikle işe alım söz konusu olduğunda, İK ekibinin hissettiği yükü azaltmaya ve verimlilik yaratmaya yardımcı olabilir. Yapay zeka alanında gelişmeler zamandan kazanma ve öz geçmişlerde eleme gibi süreçleri otomatikleştirme olanağı sağlasa da bu teknolojinin istenmeyen etkilerini hesaba katmak gerekiyor.

Princeton Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; yapay zeka insan yanlılığını öğrenme yeteneğine sahip ve sırayla ırk ve cinsiyete dayalı potansiyel iş adayları için önyargılarda bulunabiliyor. Bu önyargılar düzeltilebilirken, insan kaynakları uzmanlarının işe alım sürecinin adil ve dengeli olduğundan emin olmaları için adımlar atması gerekir. Birçok yapay zeka programı, ağırlıklı olarak erkek bir lens aracılığıyla formüle edilmiştir, bu durum yaratıcılarının bilinçsiz önyargısını gerçek dünya uygulamalarına iten programlamaya yol açıyor.

Makine Öğreniminde  Önyargı

İşe alım uygulamalarında yapay zekanın kullanılması, tüm ırkların, cinsiyetlerin ve sosyoekonomik geçmişin sayısız adayın paylaştığı sosyal medya paylaşımları dahil olmak üzere, makinelerin özgeçmişler ve metinler arasında toplanmasına izin vermek anlamına gelir. Yapay zeka, belirli terimleri en üst düzeyde sıralamak ve belirli iş kriterlerine uymayan adaylardan kurtulmak için programlanmıştır.

Belirli adaylar önceden seçilmiş aday havuzundan seçildiğinden, makine daha önce seçilen seçeneklerle uyuşmayan adaylara karşı taraflı olmayı öğrenecektir. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada, makinelere standart İngilizceden dilsel olarak farklı bir dil sunulduğunda, makinenin algoritmasının etkinliğinin önemli ölçüde azaldığı bulundu. Benzer şekilde, yukarıda belirtilen Princeton çalışması, yapay zeka’nın erkekleri matematik ve mühendislikle ilişkilendirirken,  yapay zeka’nın kadınları sanat ve beşeri bilimlerdeki rolleriyle de sıklıkla ilişkilendirdiğini ortaya koydu.

Gelişmekte olan bu önyargılara karşı koymanın yolları olsa da, kontrolsüz bırakılan yapay zeka işe alma sürecinin, ekiplerin ve nihayetinde işgücünün genel çeşitliliği ve eşitliği üzerinde zararlı etkileri oluşabilir.

İşe Alım Uygulamalarını Tamamlamak için Yapay Zeka Kullanımı

İK ekipleri yapay zeka’ya en iyi yetenekleri bulmalarında yardımcı olacak bir araç olarak bakmalıdır. Makine öğrenmesi süreçleri işe alım ekibinin rolünü üstlenmemelidir. Aslında, işe alım ekibi adayların değerlendirilmesinde veri ve algoritmaların çıktısına sürekli erişebilmelidir.

Algoritmalardaki kusurları araştırmak ve neden bazılarının diğerlerine göre seçildiğini anlamak, İK’nın mülakat süreci için kimin seçildiğini tam olarak kontrol etmesini sağlayacaktır. Sürecin tamamen dijital hale getirilmesine izin vermek, işe alım yöneticilerinin potansiyel çalışanların tam resmini görmelerini sağlar.

Yapay zekanın her derde deva olmadığını hatırlamak önemlidir. Kiralamayı yapmaya karar vermede muhtemelen insanlarla daima birlikte olacak bir unsur da dahil olmak üzere, sürecin insani yönleriyle ilgili stratejik bir tamamlayıcı olmalıdır.

İşe alım uygulamalarının başarısını ölçmek, işe alım eğilimlerini incelemek ve önyargıyı anlamak, verimli ve eşit bir işe alım sürecinin uzun vadeli hedeflerinden faydalanmaya hizmet edecek bir disiplin olmalıdır.

Çevik Yapay Zeka ve İK Planlamasının Faydaları

Dijital işe alım ve İK faaliyetleri İK ekipleri ile paralel olarak çalıştığında, faydalar genelde ölçülemez. Çoğu zaman İK profesyonelleri küçük takımlardadır. Makine öğrenimi uygulamalarının, bol miktarda gelen verilerin elenmesine yardımcı olmak için kullanılması, İnsan Kaynakları’nın zaman kısıtlamaları nedeniyle göz ardı edilebilecek diğer şirket ihtiyaçlarına odaklanmasını sağlayabilir. Bilinçli bir şekilde uygulanan ve sık sık insan gözetimine maruz kalan yapay zeka, işyerinde düşüşlere ve işe alım engellerine yol açacaktır. Bu verimlilik ve yeni keşif özgürlüğü ile İK uzmanları, şirketlerinin potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilir ve nihayetinde çok yönlü  bir işgücü kurabilirler.

Kaynak:  Ring, Cynthia,2019, Ensuring Equity in the Digital Age, Workforce.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

1 yorum
  1. Halit H.

    Bilgilendirici içerikleriniz için teşekkür ederim. Ancak daha fazla yazılarını görmek isterim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.