2019 İçin Popüler Bir Konu: Teknolojide Etik Kuralları

Etik
1.452

2019’da dört gözle beklediğim, gelişmeler hakkında yazdığım son içeriklerin ardından, listemde bir sonraki konu: Etik. Birçok sese yer açan zengin bir konu:

Teknolojide Etik Kuralları Oluşturmak.

Geçtiğimiz günlerde, Google, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerinde etik bilinçli çalışanların bir alt kümesinin, inşa etmeye yardımcı oldukları teknolojiye girdi talep etmeleri konusunda bir hikaye yayınlandı . Google çalışanları , Google’ın yapay zekasının asıl amacı, insanların yaralanmasına katkı sağlamak veya işleri doğrudan kolaylaştırmak olan silahlar veya diğer teknolojiler  için kullanmayacağına dair bir şirket politikası için ısrar etti.

Çalışanların endişelerinden biri, teknolojinin temel insan haklarını ihlal etmek için kullanıldığı hükümet sözleşmeleriydi. Bunun en kötü senaryosunda, 2001’de araştırmacı gazeteci Edwin Black, Amerikan ticaret devi IBM’in Nazi Almanyası ile sözleşmesini ve Nazi soykırımını kolaylaştıracak bir sistem geliştiren teknoloji şirketi hakkında ayrıntılı bir kitap yazdı.

Başka bir örnek: 2018 Kasım ayında, bir Google çalışan grubu “Dragonfly” adında bir arama motoru kodu hakkında açık bir mektup yayınladı. Çalışanlar, Çin devletinin çabalarını artırmak ve Çin vatandaşlarının haklarını ihlal etmek için kullanabileceğinden endişe duyuyorlardı. Görünüşe göre, Uluslararası Af Örgütü ayrıca Google’ın  planını sürdürmesi halinde, sorunlara katıldı ve teknoloji şirketlerinin hükümetler tarafından hak ihlallerine karşı emsal bir bildiri yayınladı.

Etik Olarak Düşünmek

Teknikte etik konusunda söylenecek bazı ilginç şeyler var. Yapay zekanın etrafında daha fazla şirket etik kodunu oluşturmak istiyor.

Makro anlamda baktığımızda, yarattıkları teknolojinin olumsuz etkilerinden sadece işlerini yapan insanlar gibi, birkaç büyük soru ortaya çıkardı.Peki ya bir çalışan grubunu çevreleyen teknoloji etiği, başka bir çalışan grubu ile tamamen çelişirse ne olacak? İnsanlar ve kuruluşlar teknolojinin ne yapmasına izin verecekleri ve teknolojinin ne yapmayacağı konusunda nasıl karar veriyorlar?

bazı teknoloji çalışanları teknoloji etik kodunu ister

Teknoloji şirketleri için etik bir kod varsa, her şirkete uygulanan ilkelerin “mümkün olan en düşük ortak payda” olması gerekiyor.. Oradan, bireysel şirketler kendi iç düzenlemelerini oluşturabilirler. Bu düzenlemelerin büyük olasılıkla çalışan odaklı olacağını, çünkü işgücüne giren çalışanlar artık görev odaklı ve değer odaklı olma eğiliminde olduklarını eklemeliyiz. Çalışanlar, çalıştıkları şirkette olup bitenleri sorguluyorlar ve şirketler bunu kararlarının bir parçası olarak kullanabilirler.

Şirketlerin etik hakkında düşünmesi gerekiyor ve bunun önemini ortadan kalkmayacak. Şirketlerin etiği dahil etmelerinin bir yolu, onu ürün geliştirme sürecinin bir parçası haline getirmektir.

Her şirket, özellikle de büyük şirketler, bir teknoloji üzerinde çalışırken veya bir şey ortaya koyarken, yasaları izlemeye ve orada temel nitelikleri karşılayan bir şey elde etmeye çalışan bir hukuk ve mahremiyet uzmanı ekibine sahip olmalı.

Örnek Vaka: Google Çalışanları ve Etik

Bu bilgiler, Google’da 2018 sonbaharında olanların tam tersi. Google  üzerinde çalışmayı reddedeceklerini söyleyen binlerce çalışanın baskısından sonra sözleşmeden vazgeçti. Çalışanlar, sözleşmenin şirketin etik politikasını ihlal edeceğini belirtti.

Bu durum örnek bir vaka olarak iyi bir öğrenme deneyimi olduğu kanaatindeyim.

Ne düşünüyorsunuz? Teknoloji şirketlerinin bir etik kodu geliştirmesi gerekiyor mu? Şirketiniz varsa, çalışanlarınızın ve örgütsel liderliğinizin öne sürdüğü şartlar neler? ( Tam bir makale konusu)

Kaynak: Burjek, Andie,2018,Hot Topics for 2019: Code of Ethics in Technology.

Yeni yazılardan ve güncellemelerden hemen haberdar olmak için bildirimlere abone olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.